Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helena Lilliebjelke, chef för socialförvaltningen i Strömstad. Bild: Arvid Brandström
Helena Lilliebjelke, chef för socialförvaltningen i Strömstad. Bild: Arvid Brandström

Snabbtester på gång till omsorgspersonalen

Kommunen planerar för att införa snabbtest bland anställda i äldreomsorgen för att hindra smitta att ta sig in bland de äldre. – Det är angeläget att komma igång. Vi startar med ett äldreboende och skalar upp successivt, säger socialchefen Helena Lilliebjelke.

När testerna kommer igång och vilket boende som blir först ut var på fredagen inte klart.

– Vi beslutar nog om det på måndag (läs: i dag), säger Helena Lilliebjelke.

Snabbtester är så kallade antigentester, vilket inte ska förväxlas med antikroppstesterna som visar om man har haft infektionen.

Antigentestet görs med en kort eller lång provsticka i näsan och visar om det finns en pågående infektion. För att ge utslag krävs högre virusmängder än vid de vanliga PCR-testen, men de anses ändå fånga upp dem som har så mycket virus att de är smittsamma. Och man får mycket snabbare resultat av antigentest – det tar 15 minuter mot 2–3 dagar för ett PCR-test. Antigentest kan därför erbjudas personal innan arbetsdagen börjar och den som får ett positivt utslag kan skickas hem innan hen hunnit komma in till de äldre på exempelvis ett särskilt boende.

Vi gör allt vi kan för att inte få in smitta på våra boenden

Strömstad har just nu rekordhög smittspridning.

– Vi gör allt vi kan för att inte få in smitta på våra boenden. Därför vill vi införa antigentest och vi har ansökt om att få införa besöksförbud, säger Helena Lilliebjelke.

För att få igång snabbtestning behövs dock planering för rutiner och logistik, förklarar hon, bland annat för samarbetet med regionen och med vårdcentraler som köper in test, och har hand om ordination. Kommunen kan till exempel besluta om frekvens av provtagning i dialog om med vårdcentralerna, som också sköter hantering av svar och journalföring.

Vi väntar på besked om när vaccinatörerna har vaccin och kan börja

Samtidigt med planeringen för snabbtest av personal pågår vaccineringen. På Beateberg och Jägaren har de boende fått dos 2. På Solbogården och Össbygården ges dos 2 nästa vecka. Inom hemsjukvården har vaccineringen börjat.

Däremot har vaccineringen av omsorgspersonalen inte startat.

– Vi väntar på besked om när vaccinatörerna har vaccin och kan börja, säger Helena Lilliebjelke.

Mölndal införde snabbtest tidigt och har goda erfarenheter.

”Vi tycker att det är jättebra. Vi hoppas att så många som möjligt hoppar på tåget. Tänk om många kommuner hade startat med det här innan andra vågen, funderar vi på ibland. Det hade varit ännu bättre”, sade Cornel Popa, verksamhetschef hos Distriktsläkarna i Mölndal, till Vetenskapsradion tidigare i veckan.