Smittspridningen minskar i Strömstad

Efter att smittspridningen av covid-19 under flera veckor legat relativt högt i Strömstads kommun, gick den under förra veckan ner.

ANNONS
LocationStrömstad||

Enligt Folkhälsomyndighetens veckostatistik har smittspridningen minskat i Strömstad under förra veckan. Från att ha haft elva nya bekräftade fall av covid-19 under vecka 34, rapporterar nu Folkhälsomyndigheten bara två nya fall vecka 35.

När det gäller personer bosatta i Tanums kommun bekräftades tre nya sjukdomsfall under vecka 35. Siffran för vecka 34 var två.

För kommunerna söderut i norra Bohuslän har smittspridningen slagit lite olika den gångna veckan. I Munkedal har den legat lite högre, med nio nya fall – en incidens på nio fall per 10 000 invånare – medan man i Sotenäs kommun bara hade ett nytt fall. Lysekil hade sex bekräftade fall – en incidens på fyra fall per 10 000.

ANNONS

Uddevalla rapporterade 36 nya fall av covid-19, vilket ger en incidens på sex fall per 10 000 invånare.

Siffrorna är hämtade från Folkhälsomyndigheten, då regionen den här veckan inte har presenterat någon veckostatistik för smittspridningen i kommunerna.

LÄS MER:Hög andel vaccinerade i Strömstad och Tanum

Antalet coronatester har fördubblats på två veckor

Antalet coronafall varken ökade eller minskade på något tydligt sätt i Västra Götaland förra veckan, efter sju raka veckor med ökningar.

Totalt upptäcktes 1 388 fall i regionen. Samtidigt ökade antalet som ville PCR-testa sig kraftigt – vilket har påverkat svarstiderna.

Att fler vill testa sig märks även av i övriga delar av Sverige. Statistiken visar att antalet utförda PCR-tester i stort sett har fördubblats på två veckor. Förra veckan utfördes knappt 237 000 tester i Sverige, vilket är klart flest sedan i våras.

Det är tydligt att en stor del av testningen sker bland barn och unga i åldersgruppen 10 till 19 år.

– Förmodligen är det kopplat till skolöppnandet, och att man där både träffar varandra och får mycket symptom. Inte så ofta beroende på covid utan oftast beroende på annat, säger statsepidemiologen Anders Tegnell vid en presskonferens på torsdagen.

Smittspridningen av covid-19 har ökat nationellt, även om det inte handlar om en lika dramatisk ökning som för testningen.

– Nu har det varit en rätt måttlig ökning under ett antal veckor, med lite variationer att det går upp och ner i olika regioner. Framför allt är det kanske storstadsregionerna som har sett de största förändringarna, men även där ser det ut att stabiliseras. Vi får se under de närmaste veckorna, säger Anders Tegnell.

ANNONS

LÄS MER:Regeringen tar bort coronarestriktioner för offentliga sammankomster

Särskilda rekommendationer för ovaccinerade

De flesta restriktioner kommer ändå att tas bort den 29 september, främst då en majoritet i befolkningen har vaccinerat sig mot covid-19. Samtidigt är fortfarande en förhållandevis stor grupp ovaccinerad.

– Det kommer med stor sannolikhet finnas kvar en del rekommendationer för de personer som inte är vaccinerade. De kommer att ha en större risk för att bli sjuka, smittade och smitta andra. Därför är det viktigt att man där har ett lite annan typ av regelverk än för dem som är vaccinerade.

Exakt hur ett sådant regelverk kommer se ut fortsätter Folkhälsomyndigheten att titta på under de kommande veckorna. Anders Tegnell säger dock att det lär bli liknande de råd och rekommendationer som gäller för alla i dag.

LÄS MER:Vaccinering med tredje dos inleds

LÄS MER:Han har vaccinerat tusentals Strömstadsbor

ANNONS