Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Coronaboden på baksidan av Bohuslindens vårdcentral i Strömstad, där många testar positivt just nu. Bild: Jakob Simonson
Coronaboden på baksidan av Bohuslindens vårdcentral i Strömstad, där många testar positivt just nu. Bild: Jakob Simonson

Smittspridningen i Strömstad skyhögt över snittet

Med 106 nya bekräftade fall av covid-19 förra veckan (vecka 4) behåller Strömstad platsen som den kommun i regionen där smittspridningen är störst.

Incidensen, det vill säga antalet bekräftade fall per 10 000 invånare, ligger på 80 i Strömstad. Kommunen som har näst störst smittspridning i regionen är Gullspång, som har en incidens på 42.

Smittskyddet i Västra Götaland meddelade under onsdagen att inga av de 30 prover från Strömstad som hittills analyserats av Folkhälsomyndigheten, innehöll muterade virusstammar av den typ som bland annat konstaterats i Storbritannien och Norge.

Strömstads kommun har infört en rad åtgärder till följd av den skenande ökningen av coronasmittan de senaste veckorna.

LÄS MER: Allvarligt läge - skärpta restriktioner i Strömstad

LÄS MER: 106 nya fall bekräftade i Strömstad: "Allvarligt läge"

LÄS MER: Smittskyddsläkaren: ”Folk i arbetsför ålder som dominerar smittan”

I Tanum är också smittspridningen stor, om än i lägre grad än i Strömstad. Tanum hade under den gångna veckan 50 nya bekräftade fall av covid-19, vilket ger en incidens på 39 fall per 10 000 invånare.

Snittet bland regionens kommuner var 24 under vecka 4.

Flera kommuner i Strömstads närhet har dock relativt låg smittspridning just nu. Dit hör Dals-Ed som bara rapporterade 1 nytt coronafall förra veckan, och Sotenäs som rapporterade 5.

I Strömstad har 4 personer dött i covid-19 (covid-19 som angiven dödsorsak) sedan pandemins början, enligt Socialstyrelsens statistik. I Tanums kommun har 8 personer dött i covid-19. I Västra Götaland som helhet 1 764 personer hittills. Siffrorna gäller avlidna i covid-19 enligt dödsorsaksintyg inkomna fram till den 31 januari 2021.

I regionen som helhet låg smittspridningen under vecka 4 kvar på ungefär samma nivå som under vecka 3.

Under vecka 4 rapporterades 4 160 fall, vilket är en minskning med 105 fall jämfört med föregående vecka.

Under vecka 4 ökade smittspridningen i åldersgrupperna 0–19 och 30–39. Den minskade eller låg kvar på ungefär samma nivå i de andra åldersgrupperna.

För att Norge ska öppna gränsen till Västra Götaland krävs en incidens på under 25 fall per 100 000 invånare räknat på två veckor. Den siffran ligger i nuläget på 488 för Västra Götaland, så vägen är lång till en öppnad gräns.

Fakta: Skärpta åtgärder i Strömstad

Alla aktiviteter ska genomföras utomhus, och kommunen har genomfört en rad åtgärder som att införa distansundervisning för hela högstadiet fram till sportlovet vecka 8.

Gymnasiet fortsätter också med distansundervisning och alla kultur- och fritidslokaler stänger också för barn födda 2005 eller senare.

Strömsvallen stänger för vuxenträning och Lionshov ishall stängs för all träning. Även simhallen kommer att vara stängd för all träning.