Bohuslinden är en av de två vårdcentralerna i Strömstad, där många testar positivt för covid-19.
Bohuslinden är en av de två vårdcentralerna i Strömstad, där många testar positivt för covid-19. Bild: Jakob Simonson

Smittspridningen i Strömstad fjärde störst i regionen

Spridningen av covid-19 har ökat i hela regionen den gångna veckan – så även i Strömstad, som i nuläget ligger på fjärde plats bland de kommuner i regionen som har störst smittspridning.

ANNONS
LocationStrömstad||

Under vecka 49 (6–12 december) har spridningen av covid-19 i Västra Götalandsregionen ökat med 25 procent jämfört med den föregående veckan. Med totalt 2 078 nya bekräftade fall med covid-19 innebär det att vecka 49 är den vecka då högst antal nya fall rapporterats i regionen sedan i maj 2021.

Flest fall finns fortsatt bland barn och ungdomar, men smittan ökar mest bland vuxna i åldern 20–59 år.

LÄS MER:Covid-19 ökar i Västra Götaland

Strömstad fortsätter att vara en av de kommuner i regionen där smittspridningen är störst – och den ökar. 36 nya bekräftade fall i kommunen vecka 49 (att jämföra med 22 fall under vecka 48) ger en incidens på 27 fall per 10 000 invånare i Strömstad. Det är den fjärde högsta siffran i regionen. Bara Dals Ed, Vårgårda och Ulricehamn hade en högre incidens under samma vecka.

ANNONS

Jämför man med Strömstads närmaste granne söderut, Tanums kommun, är skillnaden slående. Tanum hade under vecka 49 bara fyra nya bekräftade covidfall.

Även längre söderut är siffrorna, jämfört med Strömstad, låga. Munkedal hade åtta covidfall, Lysekil två fall, Sotenäs fyra och Uddevalla 43 (vilket med hänsyn taget till Uddevallas betydligt större befolkning ger en betydligt lägre incidens, 8 fall per 10 000 invånare).

När det gäller vaccination mot covid-19 har 85,5 procent av Strömstads befolkning 16 år och äldre tagit dos 1, och 82,7 procent även tagit dos 2. I tanum är motsvarande siffror 89,5 procent respektive 86,5 procent.

Tittar man på 12–15-åringarna är skillnaden ännu större. Bara 50 procent i den åldersgruppen i Strömstad har vaccinerat sig – det är den näst lägsta siffran bland regionens kommuner (bara i Töreboda har en mindre andel av 12-15-åringarna vaccinerat sig). I Tanum är motsvarande siffra 61 procent.

LÄS MER:Smittskyddsläkaren: "Vi ser en smittspridning bland barn i skolan"

LÄS MER:Här blir flest smittade av covid-19 i regionen

ANNONS