Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bohuslinden Bild: Jakob Simonson
Bohuslinden Bild: Jakob Simonson

Smittspridningen fortsätter att sjunka

Spridningen fortsätter att sjunka dramatiskt i hela Västra Götaland. I Strömstad och Tanum rör det sig bara om ett fåtal nya fall förra veckan.

På torsdagen presenterade Västra Götaland statistiken för smittspridning av covid-19 vecka 25 (21–27 juni). Glädjande nog fortsätter smittspridningen att minska och ligger nu på en låg nivå i hela regionen. De senaste veckorna ses en minskning i samtliga åldersgrupper.

Med 234 nya covidfall vecka 25 är smittspridningen i regionen nere på en nivå vi inte sett sedan slutet av förra sommaren. Det är också en minskning med 33 procent jämfört med veckan innan.

Incidensen per 100 000 invånare räknat på två veckor är 33 fall. Det är en viktig siffra då det innebär att Norge kan öppna gränsen till Västra Götaland på måndag, enligt de reseråd som norska regeringen nu väntas införa.

LÄS MER: Nya norska reseråd kan öppna gränsen på måndag

Både Strömstad och Tanum har tidigare haft noll nya fall av covid-19 i två veckor i rad veckorna 23 och 24. Den nollan spräcks nu – men nivån är fortfarande mycket låg. Förra veckan rapporteras två nya fall hemmahörande i Strömstad och ett fall i Tanum.

Allt fler kommuner i regionen redovisar en nolla i kolumnen för nya covidfall. Bland dem Munkedal, Lysekil, Orust, Dals Ed, Åmål och Bengtsfors.

Göteborg rapporterar 57 covidfall vecka 25 – en mycket låg siffra relativt sett. För vecka 22 var den siffran uppe i 424.

”Alla måste ta sitt ansvar”

Under torsdagen lättades restriktionerna i landet. Trots att det finns en tydlig nedgång i smittspridningen i regionen sprids fortfarande covid-19 och kräver försiktighet. Detta säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg om i ett pressmeddelande:

– Det kan vara jobbigt att höra och många är trötta, men alla måste ta sitt ansvar för att viruset inte ska få nytt fäste. Det gäller i sommar och på semestern. Om du träffar andra än dina närmaste behöver du göra det på ett sätt som minskar risken för smittspridning. Om du får symtom ska du testa dig och du ska stanna hemma i väntan på resultatet.

Trots den tydliga nedgången av smitta i regionen består det höga trycket på sjukvården. Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, beskriver i ett pressmeddelande att detta beror på en bemanning av sjukvårdspersonalen som minskar under sommaren samt ett ökat söktryck för andra saker än covid-19.

”Var tålmodig och kolla igen vid ett senare tillfälle”

Sedan 30 juni kan alla över 18 år i Västra Götalandsregionen boka tid för vaccinering mot covid-19 vilket orsakade ett mycket högt tryck. Folkhälsomyndigheten presenterade 1 juli resultatet från undersökningar angående intresset för att vaccinera sig. Hela nio av tio svarar att de antingen helt säkert eller mest troligt kommer att tacka ja till vaccinering.

– Vaccinationsviljan är stor och nu går tiderna åt i snabb takt. Alla kommer inte hitta en tid omedelbart, men var tålmodig och kolla igen vid ett senare tillfälle. Vaccinatörerna lägger ut nya tider löpande, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge i ett pressmeddelande.

Fram till och med 27 juni hade 52,3 procent av den vuxna befolkningen i Västra Götaland vaccinerat sig med dos 1 och 33,7 procent var fullvaccinerade.

Smittsiffror för norra Bohuslän

Kommun Antal smittade vecka 25 (vecka 24 inom parentes)

Strömstad 2 (0)

Tanum 1 (0)

Uddevalla 20 (19)

Sotenäs 3 (3)

Munkedal 0 (2)

Lysekil 0 (1)