Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Arkivbild. Bild: Jakob Simonson
Arkivbild. Bild: Jakob Simonson

Smittspridningen fortsätter öka i norra Bohuslän

Spridningen av coronasmittan minskade i regionen som helhet under förra veckan. Men inte i norra Bohuslän.

Västra Götalandsregionens statistik för vecka 1 kom på torsdagen – siffrorna gäller antalet nya bekräftade fall av covid-19 under perioden 4 till 10 januari.

I Strömstad är det bara en liten ökning av antalet bekräftade fall under vecka 1. Strömstad rapporterade 23 nya fall, att jämföra med 21 veckan innan. Incidensen för Strömstads kommun var 17 per 10 000 invånare och Strömstad tillhör således de fem kommuner i regionen där smittspridningen var lägst under förra veckan. Det smittutbrott som Strömstads Tidning kunde berätta om på torsdagsmorgonen är alltså inte inräknat i den här statistiken.

LÄS MER: Smittan ökar snabbt i Strömstad

Tanum ligger på en högre platå – där ökade antalet nya bekräftade fall till 48 (jämfört med 40 veckan innan). Incidensen för Tanum var 37 per 10 000 invånare, vilket är ett ganska genomsnittligt tal för regionens kommuner.

Lysekil sticker ut i norra Bohuslän

Bland kommunerna i norra Bohuslän sticker Lysekil ut, med 78 nya bekräftade fall förra veckan och en incidens på 54 fall per 10 000 invånare.

Antalet nya fall i Västra Götaland har de senaste fyra veckorna ökat, minskat, ökat och minskat igen. Skillnaden mellan varje vecka har varit drygt 1 000 fall.

– Jag tror inte man kan säga att det är en sådan stor skillnad, vecka för vecka, i själva smittspridningen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Han menar att smittoläget därför är svårbedömt, då bland annat jul- och nyårshelgerna tycks påverka statistiken.

Överlag har smittspridningen minskat i regionen som helhet. Under vecka 1 rapporterades 6 836 fall, vilket är en minskning med 1 361 fall jämfört med föregående vecka.

– Man hoppas alltid att det verkligen fortsätter så nästa vecka också, varje gång vi får en vecka med lägre tal. Men som sagt är det så osäkert just nu.

Högst smittspridning per capita i regionen hade Färgelanda kommun, med en incidens på 74 nya fall per 10 000 invånare. Lägst är smittspridningen i en annan dalsländsk kommun, nämligen Dals Ed som hade en incidens på 8 per 10 000 invånare.

”På en alldeles för hög nivå”

De detaljerade slutsatserna är svåra att dra, men Thomas Wahlberg kan ändå sammanfatta:

– Vi är fortfarande på en alldeles för hög nivå.

För att öppna gränsen till västra Götaland kräver Norge en incidens på under 25 fall per 100 000 invånare under två veckor. Dit är det långt kvar för regionen, som med ett sådant räknesätt har en incidens på 871 fall per 100 000 invånare under vecka 53 och 1 sammanlagt.

Fram till och med 14 januari kl 10.00 hade 1 560 dödsfall bland personer med bekräftad covid-19 rapporterats i Västra Götaland. Medelåldern bland dödsfallen var 83 år, och 55 procent av de avlidna var män. Totalt har 91 procent av dödsfallen inträffat bland personer 70 år eller äldre.