Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Anders Ylander

Smittspridningen ökar i regionen

En öppning av norska gränsen verkar avlägsen, med tanke på siffrorna från Västra Götalandsregionen.

Smittspridningen fortsätter att öka i Västra Götaland för fjärde veckan i rad. Det visar rapporten från smittskyddet, som publicerades på torsdagen.

Under vecka 39 rapporterades 494 fall, vilket är en ökning med 155 fall jämfört med föregående vecka. Största ökningen har skett i åldersgruppen 20 - 29 år.

Incidensen (antalet fall per 100 000 invånare) de senaste två veckorna ligger på 49 i regionen. Det betyder att smittspridningen är mer än dubbelt så hög som den ska vara för att Norge ska öppna gränsen, vilket är 20 fall per 100 000 invånare under två veckor.

Det ser ut att stabilisera sig, men Strömstad sticker ut lite

Strömstads kommun hade under vecka 39 tio nya bekräftade fall av covid-19. Därmed har Strömstad, precis som förra veckan, den högsta smittspridningen per capita bland regionens kommuner. Här räknar VG-regionen i sin statistik med antalet nya smittade per 10 000 invånare och då ligger Strömstad på 8.

– Det ser ut att stabilisera sig, men Strömstad sticker ut lite. Detta beror ju på att det inte bor lika många här som i andra städer som också har mycket smitta, säger Eva Lindhusen Lindhé, som är biträdande smittskyddsläkare i regionen.

Hon menar att siffrorna betyder att smittspridningen har lugnat sig lite, men det gäller att fortsätta hålla i restriktionerna och hålla avstånd.

– Jag har inte fått någon antydan från skolorna att det skulle vara mer fall där, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Svarstiderna har varit långa, upp till en vecka, något både vårdcentralerna och Eva har poängterat är för lång tid.

– Siffrorna kan då bli något eftersläpande, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Näst högst smittspridning i regionen har Borås, med sju nya fall per 10 000 invånare. Nio kommuner, bland dem Dals Ed, Mellerud och Munkedal, hade noll nya fall.

Tanums kommun fortsätter att ha en låg smittspridning. Bara ett nytt fall av covid-19 bekräftades förra veckan.