Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen.
Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen. Bild: Kent Eng

Smittskyddsläkaren: ”Det ska vara noll fester nu”

Förra veckan blev det känt att en person boende på Solbogården avlidit i sviterna av covid-19 sedan smittan tagit sig in på boendet. Smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé uppmanar alla att skärpa till sig för att skydda de äldre och sköra.

ANNONS
LocationStrömstad||

Hur många dödsfall i covid-19 Strömstad har är inte exakt fastslaget, men i Västra Götaland handlar det om enstaka dödsfall, sex–sju personer. I Fyrbodalsområdet har två–tre personer avlidit i sviterna av covid-19, säger smittskydds­läkaren Eva Lindhusen Lindhé och inflikar att dödsstatistiken är något eftersläpande.

– Smittan sprider sig snabbt när det väl kommit in på ett äldreboende, vi var skonade i våras här i området. De äldre och sköra är ju riskgrupp och blir ofta väldigt sjuka.

Varje år dör också många äldre i den vanliga säsongsinfluensan.

– Förra året hade vi en lindrig influensa, jämfört med året innan. Då hade nog många äldre redan ett visst skydd mot förra årets influensa. I år kom det ett helt nytt coronavirus som gör att de svaga och sjuka inte klarar av den typen av virus, säger Eva Lindhusen Lindhé.

ANNONS

Äldre som insjuknar blir ofta såpass sjuka i fas 1 med luftvägssymptom och feber så de inte klarar sig till fas 2 där man får andningsbesvär.

En större fest i Strömstad arrangerades nyligen på Folkets hus, vilket smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé blir upprörd över att höra.

– Det är grovt olämpligt, det ska vara noll fester nu.

Både de som hyr ut lokaler och de privatpersoner som ställer till med fest har ett ansvar att följa riktlinjerna.

– Nu ska alla på den festen isolera sig, vi kan räkna med en smittspridning när så många samlas på fest.

– Om du sitter hemma och funderar på om något du ska göra är lämpligt, så har du svaret redan där. Tvekar du så avstå.

LÄS MER:Fest hölls i Folkets Hus – trots skärpta krav

ANNONS