Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Per Midtvedt, verksamhetschef på Capio vårdcentral i Strömstad, uppmanar alla som har möjlighet att vaccinera sig mot covid-19. Bild: Anders Ylander, Victoria Petersson
Per Midtvedt, verksamhetschef på Capio vårdcentral i Strömstad, uppmanar alla som har möjlighet att vaccinera sig mot covid-19. Bild: Anders Ylander, Victoria Petersson

Smittan grasserar i Strömstad: ”En oroväckande utveckling”

Antalet coronasmittade i Strömstad fortsätter öka - nu med mer än 100 procent på en vecka. Smittspridningen är bland de högsta i regionen per capita.

På torsdagen kom Västra Götalandsregionens veckorapport om covid-19-läget i regionen som helhet och kommunerna. För Strömstads del är siffrorna alarmerande.

Förra veckan (25-31 oktober) bekräftades hela 41 nya fall av covid-19 i Strömstad - en ökning med över 100 procent gentemot föregående vecka då det var 18 nya fall.

Det ger en incidens för Strömstad på 31 fall per 10 000 invånare, vilket är högst i regionen med undantag för Herrljunga kommun. Och det är betydligt mycket högre än grannkommunerna i Bohuslän.

Tanum hade under förra veckan 11 bekräftade fall, Munkedal 6, Lysekil 4, Sotenäs 2 och Uddevalla 25 nya fall.

I VG-regionen som helhet rapporterades 931 fall med covid-19 under vecka 43, vilket är en ökning med 26 procent jämfört med föregående vecka. Smittspridningen dominerar fortsatt bland barn och ungdomar, enligt VG-regionens statistik var 33 procent av fallen barn och ungdomar mellan 10 och 19 års ålder.

LÄS MER: Sista jämförbara statistiken – då ökar covid-19-fallen igen

"Den största delen är skolbarn”

Att spridningen av covid-19 ökat så mycket i Strömstads kommun oroar Per Midtvedt, verksamhetschef för Capio vårdcentral i Strömstad.

– Det är verkligen en oroväckande utveckling.

Han delar bilden av att det är många som testar positivt i kommunen just nu. Många av dem är skolelever, säger han.

– Vi har haft många positiva tester den senaste veckan. Den största delen av dem är skolbarn mellan omkring 9 till 12 års ålder.

Många av de positiva svaren har kommit i samband med gurgeltester i skolan, vilket sker när man genomför smittspårning efter att någon i en klass testat positivt.

– Då testar man den elevens klasskamrater och skolpersonalen i klassen. Och där kan vi se att många positiva tester kommit in. Många av de barnen har inte haft tydliga symptom.

Jag vill uppmana alla som har möjlighet att vaccinera sig

Men det förekommer även personer i högre åldrar som testar positivt.

– Det handlar om medelålders personer, i åldrarna 30-50 år ungefär. Både ovaccinerade och vaccinerade. De har inte varit så sjuka, utan har kommit in med lättare symptom.

Hur ser du på de ökande coronasiffrorna i Strömstad?

– Det är bekymmersamt. Jag vill uppmana alla som har möjlighet att vaccinera sig, även barnen mellan 12 och 15 år där det har varit ganska dålig uppslutning hittills. Där är det viktigt att föräldrarna gör sitt för att se till att barnen vaccinerar sig.

”Det här är absolut inte över”

Han vill även inskärpa att man inte ska andas ut - pandemin är inte över.

– Det här är absolut inte över. Vi kan inte återgå till det vanliga än, vi måste fortsatt hålla avstånd och tvätta händerna. Nu har vi även RS-viruset som kan slå hårt mot mindre barn och det hänger också ihop med det här att vi inte ska slappna av för mycket, för då riskerar man att även sprida den smittan vidare till någon som kan drabbas hårt.