Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Jakob Simonson
Arkivbild. Bild: Jakob Simonson

Smittan ökar i regionen – men inte i Strömstad

Coronasmittan ligger kvar på en relativt låg nivå i norra Bohuslän. Men i Västra Götalandsregionen som helhet har smittspridningen återigen ökat.

Efter en glädjande nedgång veckan innan syns nu en tydlig ökning av smittspridningen i Västra Götalandsregionen.

Totalt rapporterades 5 240 nya fall in förra veckan, vilket innebär en ökning med sju procent.

– Situationen är mycket allvarlig och vi måste få ner smittspridningen i samhället. Alla måste se sin roll och ta sin del av ansvaret. Minimera dina kontakter med andra, håll avstånd i alla lägen och använd alltid munskydd i kollektivtrafiken och i andra situationer där det inte går att hålla avstånd, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Den dåliga trenden gäller dock inte för Strömstad. De senaste fyra veckorna har antalet nya bekräftade coronasmittade legat kring 20 fall per vecka, och vecka 10 var det 19 nya fall. Med en incidens på 14 fall per 10 000 invånare ligger Strömstad i den lägre tredjedelen vad gäller smittspridning i regionen.

Fortsatt minskning i Tanum

I Tanum syns en fortsatt tydlig minskning. Från att ha legat väldigt högt vecka 7, med 65 nya fall, har det minskat vecka för vecka, och vecka 10 rapporterades bara 12 nya coronafall i Tanums kommun. Tanum har en incidens på 9 fall per 10 000 invånare, vilket är bland de tio lägsta smittotalen av regionens kommuner.

Högst smittspridning per capita förra veckan hade Ale kommun utanför Göteborg, med en incidens på 51 fall per 10 000. Även Göteborg ligger högt med en incidens på 36, och står för en stor del av ökningen i regionen som helhet.

Antalet personer som behöver sjukhusvård ökade under förra veckan men har minskat något de senaste dagarna. På torsdagen vårdas totalt 297 patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

Långt kvar till öppnad gräns

I relation till den norska gränsen ser coronasiffrorna dystra ut. För att öppna gränsen mot Västra Götaland kräver Norge en smittspridning på under 25 fall per 100 000 invånare räknat på två veckor. Incidensen för Västra Götaland över 14 dagar (vecka 9 och 10 sammanlagt) är nu 587.

Men även på norska sidan är smittotalen stigande och räknar man antalet smittande i Viken på samma sätt kommer man upp i 318 nya fall per 100 000 invånare över två veckor.

LÄS MER: Rekordmånga smittade i Norge

LÄS MER: Kurvan över vårdade covidpatienter pekar nedåt

LÄS MER: Västra Götaland vill vänta med andra vaccindosen – får stöd av forskaren