Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En gymnast är raklång, upp-och-ner i luften medan en tränare ser på
Huvudledaren Gunnar Cervin håller koll på teknik och säkerhet under hoppen. Bild: Alexandra Turku

Slopade hösttävlingar stoppar inte Strömstads gymnaster

Strömstad Gymnastikklubb kör på som vanligt till hösten, trots att alla tävlingar är inställda. Istället fokuserar de på att hålla uppe den allmänna nivån inför våren.

Nu har Strömstad Gymnastikklubb inlett höstsäsongen efter sommarens uppehåll. Anna Cervin, som är huvudledare för Strömstad Gymnastikgrupp, tror att höstträningen kommer se ut som vanligt trots pandemin men med extra fokus på friskhet och avstånd.

Strömstad Gymnastikklubb har ca. 300 gymnaster som tränar i veckan med runt 40 tränare och hjälptränare som hjälper till. Antalet anmälda gymnaster per grupp är ungefär samma som i våras, men eftersom de är noga med att alla är friska har det varit färre gymnaster med på träningen än vanligt.

En gymnast står på händer på en matta
Grupp Blå/Lila/Röd är den mest avancerade gruppen som tränar i Strömstads Gymnastikklubb. Bild: Alexandra Turku

Anna Cervin tycker att det fungerar bra att träna i Nordby Supermarket Hallen eftersom det finns så mycket utrymme. De håller även gymnastikträning i Odelsbergshallen och i Strömstiernahallen. Under träningen har de spridit ut sig mer och gör övningar i små grupper om tre-fyra personer på sju olika stationer runt om i gymnastiksalen. Det gör att det inte blir trångt, fastän det är nästan 30 personer i salen.

– Gymnasterna känns pigga och kör på bra. Det är en väldigt rolig grupp, alla är väldigt snälla och duktiga, säger Anna Cervin.

Men något som skiljer terminsstarten från tidigare år är att det inte går att hålla "lära känna"-övningar på samma sätt. Några tävlingar till hösten verkar inte heller bli aktuellt. Alla tävlingar ställdes in under våren och det har inte kommit någon information om att de skulle starta upp till hösten heller.

Tävlingar innebär vanligtvis flera lag på runt 20-40 gymnaster samt flera ledare, domare och publik vilket leder till att restriktionerna om en samling på max 50 personer snabbt nås. Istället får gymnasterna jobba på att hålla uppe den allmänna nivån och klara övningar som de behöver till våren, såsom skruvar och volter.

En gymnast står på händer på en matta
Volt, rondat, flickis och salto - allt sitter förhoppningsvis till våren. Bild: Alexandra Turku

Gymnasterna själva verkar inte tycka att den rådande pandemin känns som något orosmoment. Det känns som vanligt, säger flera av dem – roligt att få börja träna igen efter sommaren. Det enda som är synd är att det inte blir några tävlingar. Anna Cervin hoppas att de ska kunna åka på läger i stället till hösten. Och om det inte går att hålla en julavslutning som de brukar kanske det går att filma en uppvisning istället.

Tre gymnaster står och håller i ringar och övar styrketräning
Några gymnaster övar på styrketräning. Bild: Alexandra Turku