Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Släktmöte på var sin sida om gränsen

Blivande gudfadern Thor Bertelsen från Moss fick träffa sin yngste släkting Alfred, bara fem veckor gammal, vid Håvedalen på torsdagseftermiddagen. Den osynliga riksgränsen skilde släktingarna åt – men de reagerade på att där inte var någon gränskontroll.

De står ett par meter från varandra med riksgränsen mellan sig. På norska sidan står Thor Bertelsen, som bor i Moss. På svenska sidan står Strömstadsborna: Thor Bertelsens kusin Trine Lise Hogeus, med sin dotter Mimmi Hogeus och barnbarnet Alfred, som bara är fem veckor gammal.

Gränsen är stängd mellan Sverige och Norge, men här hade de stämt möte vid 14-tiden på torsdagen för att ändå få ses och prata. Men de håller på avståndet i dessa coronatider.

– Vi sa just det att vi kramas alltid när vi ses annars, men det har vi inte gjort den här gången, säger Trine Lise Hogeus.

Alfred föddes på Näl för fem veckor sedan och är för tidigt född, berättar hans mamma Mimmi Hogeus.

– Han var egentligen beräknad till att födas i dag. Det var faktiskt tur att det blev så att han föddes för tidigt, annars skulle hans pappa inte ha fått vara med, säger hon.

Då är det tänkt att jag ska vara gudfar

Thor Bertelsen hade läst i Moss Avis att många familjer som bor på varsin sida gränsen stämmer möte så här, och han tyckte det var en bra idé.

– Det blev ju en fin dag för en utflykt hit och det är roligt att se släktingarna, säger han.

När allt det här lägger sig blir det dop för lille Alfred.

– Då är det tänkt att jag ska vara gudfar, säger Thor Bertelsen med ett leende.

Reglerna för att hejda smittspridningen skiljer sig mycket åt mellan Sverige och Norge. I Norge är skolor, gym och krogar stängda, och alla nöjes- och idrottsevenemang är inställda. Något som familjen diskuterar.

– Jag tycker det är bra att de är så stränga i Norge, det är det som behövs för att stoppa det här, säger Mimmi Hogeus.

Vi trodde nog att det skulle vara bevakning och att vi skulle få prata med polisen

Något de också reagerat på är att gränsen är helt obevakad, trots att det är förbjudet för svenskar att åka in i Norge och att det är 14 dagars karantän som gäller för de norrmän som åker in till Sverige och sedan återvänder in i Norge.

Under den kvart vi står där och pratar är det en norsk bil som far förbi oss helt obehindrat och kör in i Norge.

– Innan du kom har vi sett två norska bilar köra in i Norge, säger Trine Lise Hogeus.

– Vi trodde nog att det skulle vara bevakning och att vi skulle få prata med polisen om vad vi gör här, men det verkar inte vara någon kontroll alls, säger Thor Bertelsen.

De hoppas alla få träffas snart under normala förhållanden igen.

– Det är en väldigt speciell situation, säger Thor Bertelsen.