Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Strömstads kommundirektör Mats Brocker är glad över den blixtsnabba responsen på sitt rop om hjälp från länsstyrelsen och regionen.
Strömstads kommundirektör Mats Brocker är glad över den blixtsnabba responsen på sitt rop om hjälp från länsstyrelsen och regionen. "Läget är prekärt", säger han. Bild: Linda Smith

Skrev till landshövdingen om hjälp: "Läget är prekärt"

Strömstad får regionens och landshövdingens hjälp att fästa regeringens uppmärksamhet på det speciellt utsatta läget i kommunen, när både gränshandel och turism störtdyker. En grupp inom regionen kommer att arbeta med att ta fram förslag till åtgärdsprogram för särskilt utsatta kommuner.

I måndags skrev Strömstads kommundirektör Mats Brocker till landshövdingen och bad om hjälp att få igång en dialog med regeringen. Responsen kom snabbt. Redan på onsdagen satt Mats Brocker i Skypemöte med Västra Götalandsregionen och länsstyrelsen.

– Vi har kommit fram till att regeringen har fattat kloka beslut som nog får effekt på sikt, men att de inte träffar helt rätt i Strömstad. De räcker inte, helt enkelt, säger Mats Brocker.

– Vi är särskilt utsatta. Läget är prekärt. Mellan 1 200 och 1 300 personer är varslade eller permitterade, säger han och bedömer att det kan röra sig om 25 procent av den arbetsföra befolkningen.

– Det är bara att gå ut på gatorna och titta. Det är stor skillnad på Strömstad och andra orter i Bohuslän. Här är som en grekisk ö i november.

Stort beroende av gränshandel och turism

Orsaken är Strömstads stora beroende av två sektorer, gränshandel och turism, som båda lamslagits av coronakrisen till följd av reserestriktioner och stängda gränser.

– Det här vill vi inte vara med om en gång till. Strömstad har mått bra, men nu ser vi hur sårbara vi är. Vi måste få befolkningen anställningsbar också inom andra områden.

Men det förutsätter att det också finns arbetsgivare inom andra områden?

– Ja, vi måste fundera över hur vi får hit företag som skiljer sig från de företag som finns i dag. Gärna industrier, men också andra.

– Och vi behöver jobba mera med våra grannar på andra sidan gränsen. Där finns normalt sett en stor arbetsmarknad.

– Vi måste ha fler ben att stå på, bland annat goda utbildningar. För en barnfamilj i Göteborg som vill flytta till Bohuslän ska valet vara enkelt. Strömstad ska ha en bra arbetsmarknad och bra utbildning.

Regionen ska lägga upp ett åtgärdsprogram

Slutsatsen är att det nu behövs arbete på såväl kort som lång sikt för att förändra situationen.

Ett resultat av samtalen med regionen och länsstyrelsen är att regionen startar en arbetsgrupp som ska designa åtgärdsprogram.

– Vi är inbjudna att vara med. Vi startar ett samarbete och jag ska försöka få med fler kustkommuner. Det är vi som har ett speciellt läge.

Ett annat resultat av kontakterna är att ett brev, undertecknat av landshövdingen, kommer att gå till regeringen. Det ska förklara att det behövs extra insatser för de kommuner som drabbas extra hårt av coronakrisen.

– Vi är många som sover dåligt nu, säger Mats Brocker.

Men han är glad över den snabba responsen från länsstyrelse och region.

– De hörde av sig efter 24 timmar när jag skickade brevet.

Stödpaketet

Torsdag 2 april presenterade regeringen ett stödpaket på 15 miljarder kronor till kommunerna och regionerna.

Strömstad får 13,5 miljoner kronor. Tilldelningen tar dock inte hänsyn till Strömstads speciellt utsatta situation.

Stödet är framförhandlat med Liberalerna och Centerpartiet och är tänkt att hjälpa till att säkerställa sådant som sjukvård, äldreomsorg, skola och kollektivtrafik

Ett tidigare paket omfattar 5 miljarder kronor.