Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strömstad Tidnings chefredaktör samt priskommitténs ordförande Kerstin Karlsson överraskar årets idrottare Håkan Gustafsson tillsammans med kommittékamraterna Peter Dafteryd och Bosse Karlsson.

(Skott)Årets idrottare i Strömstad

– Oj vilken överraskning! Det hade jag verkligen inte räknat med, ler skytten Håkan Gustafsson när Strömstads Tidnings priskommitté oväntat dyker upp på Håkans arbete. Anledningen: Håkan har utsetts till Årets idrottare i Strömstad.

32-åriga Håkan Gustafsson har ett händelserikt år med flera fina placeringar att se tillbaka på. Bland 2012 års goda prestationer finns flera godbitar att plocka. Tidningens priskommitté har valt att lyfta elitskyttens ärofyllda insats under Paralympics i London där Gustafsson placerade sig precis utanför final.

– Håkan är en fantastiskt målmedveten och ödmjuk person. Tänk att sträva som han gör och att dessutom presterar så bra. Jag tror tyvärr att vi strömstadsbor inte förstår hur stor han är. När man pratar om olympiaden tycker jag också att man ska tänka på att skytte är en väldigt stor sport inom handikappidrott. Den långa resan till en plats i Paralympics är också värd att lyfta, säger Bosse Karlsson, ur tidningens priskommitté.

Inför sommarens Paralympics tränade Håkan två till tre gånger om dagen. Mätt i tid rörde det sig om fem till sex timmar. Räknat i skott handlade det om 240 till 360 skott per dag.

– Det blir ju en del skott så de här pengarna kommer gå raka vägen in på skyttekonton, säger Håkan då kommitténs ordförande och tidningens chefredaktör Kerstin Karlsson överlämnar värdechecken på 5 000 kronor.

Fler skott kommer det med all säkerhet att bli kommande år för denna målmedvetna idrottsman. Håkan planerar att inleda 2013 med Swedish Cup i Sävsjö för att senare under året sikta mot EM i Tyskland.

– Det är en tredagarstävling i Sävsjö med 500 skyttar från hela världen, både handikappade och icke-handikappade. Största målet i år är EM i oktober där jag hoppas ta medalj.

I övrigt kommer 2013 att innebära en mängd träning. Det riktigt stora målet har Håkan nämligen redan satt och stavas Rio.

– Det är fantastiskt. Det har bara gått fyra månader sedan London och Håkan säger redan att han satsar på Rio. Med de mål han har och det han genomför visar han verkligen prestation, säger Peter Dafteryd, aktiv inom priskommittén.

Håkan utför majoriteten av träningarna med luftgevär i hemmet, där han mätt upp det aktuella avståndet (10 meter). Den längre distansen på 50 meter med salongsgevär tränar han i Norge.

– Jag kommer i alla fall att hålla på till och med Rio, sedan får vi se, avslutar skytten som skottåret till ära blev årets idrottare i Strömstad.

Bild: Marie Carlsson