Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tjärnö skola utreds, tillsammans med Kosters skola, för en eventuell nedläggning. Bild: Arkiv
Tjärnö skola utreds, tillsammans med Kosters skola, för en eventuell nedläggning. Bild: Arkiv

Skolutredningen öppnar för nedläggningar av ö-skolor

I den färska skolutredningen finns förslag om att lägga ner Tjärnös och Kosters skolor – och därmed spara 2,2 miljoner. Utredningen har nu gått ut på remiss till berörda instanser.

Det var i oktober 2018 som dåvarande barn- och utbildningsnämnden beslutade att utreda möjliga effektiviseringar av skolstrukturen i Strömstad, för att minska kostnader.

LÄS MER: Andrum för nedläggningshotade ö-skolorna

Efter att ha hållit dialogmöten med föräldrar och samhällsföreningar på Koster och Tjärnö har nu skolutredningen, som föreslår möjliga besparingar i Strömstads skolor, blivit klar och gått ut på remiss.

LÄS MER: Upprörda känslor i möte om Tjärnö skola

I utredningen konstaterar man att antalet elever i grundskolan i Strömstad sedan 2013 ökat med 250 elever, vilket gett ett ökat elevunderlag – utom på Tjärnö och Koster, som har skola för elever i årskurserna F–3. På Kosters skola går under det här läsåret fem elever och på Tjärnö skola tio. Prognosen är att antalet elever på bägge skolorna ökar något kommande läsår (och sjunker igen på Koster från 2021) – men prognosen innefattar inte inflyttning.

Legitimera lärare ska ersätta obehöriga lärare

Till Koster är det svårare att rekrytera, skriver man i utredningen, "eftersom det krävs att läraren bor på ön, om inte arbetsdagarna ska bli långa genom avfärd från Strömstad 06.25 och återkomst 15.50 eller 17.40". Utredningen nämner dock inte att Kosters skola i dag har en lärare som bor på Koster (en intervju med henne fanns i tisdagstidningen).

LÄS MER: Koster får inspiration av Vitlyckes förskola

Både Kosters och Tjärnös skolor har lokaler tillsammans med förskolan. "Om skolan avvecklas, kan förskolan vara kvar i sina lokaler", menar utredningen.

Ett argument för nedläggning är att öka behörigheten i Strömstads skolor: ”Om skolverksamheten på Tjärnö och Koster avvecklas kommer de legitimerade behöriga lärarna där att kunna ersätta obehöriga lärare på andra skolor”.

Sammanlagd besparing till minst 2,2 miljoner kronor

Sammanfattningsvis skriver utredarna: "Utredningen visar att det är möjligt att effektivisera skolstrukturen och minska barn- och utbildningsnämndens kostnader genom att elever i F-3 från Tjärnö och Koster får undervisning i någon annan av kommunens skolor". Den sammanlagda besparingen uppgår enligt utredningen till minst 2,2 miljoner kronor.

Föräldragrupperna och samhällsföreningarna på Koster och Tjärnö ställer sig negativa till en nedläggning. "Ur ett samhällsperspektiv är det förkastligt", skriver föräldragruppen på Koster i en skrivelse till förvaltningen. Föräldragruppen på Tjärnö har samlat 696 namn mot en nedläggning av skolan.

Den 25 juni ska utredningen komma upp i barn- och utbildningsnämnden. Mer om nedläggningshoten i kommande artiklar.

LÄS MER: "På sikt kan vi få svårt att rekrytera"