Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Skapar "Strömstadsmodell" för seniorboende

Peter Nilsson planerar att hans kommande seniorboende i gamla Arken ska ligga i framkant vad gäller omsorgsteknologi. På måndagen berättade han och Stein Rukin (Jour Strömstad) mer om planerna.

Stein Rukin har tidigare varit med och byggt seniorlägenheter i Norge med den senaste omsorgsteknologin. Begreppet innebär att man bygger in teknik i husen som på olika sätt ska hjälpa de boende med vardagen.

I Stadshuset berättade han om detta för en inbjuden skara inom kommunen, bland andra kommunalrådet Kent Hansson (S) och socialnämndens ordförande Pia Tysklind (S).

– Antalet äldre kommer att fördubblas mellan 2015 och 2040. Det kommer med en kraftig ökning av kroniska sjukdomar och demens, i takt med att vi blir allt äldre. Många äldre skadas och dör i olyckor i hemmet. Ny teknologi kan göra att vi minskar riskerna betydligt, säger Stein Rukin.

Som exempel nämner han en sorts sensorer som byggdes in i en säng på ett boende han arbetade med i Norge. Kvinnan, som tidigare ofta fallit ur sängen och slagit sig, varnades av sensorerna och så småningom lärde hon sig, trots tilltagande demens, att akta sig för kanten.

Andra sätt att använda den nya teknologin är att installera en ljusslinga som tänds för att lysa upp vägen när den boende behöver gå på toaletten, eller smarta teknologiska föremål som man kan styra med sin röst – till exempel smarta spisar eller belysning.

– Med den här teknologin reducerar man också antalet arbetsuppgifter för personalen och låter den fokusera mer på omsorgen av de boende, vilket ju är det de är anställda för, och mindre på bevakning och administration.

Peter Nilsson, som köpt Arken för att bygga om den till seniorboende, planerar för att tekniken i boendet kan bli en Strömstadsmodell som kan gå före i Sverige.

– Jag tänker göra ett pilotprojekt om går ut på att ta hand om den åldrande människan med hjälp av teknologin. När man pratar om teknik blir ofta äldre människor rädda, men det här handlar inte om att man ska passas av robotar utan att underlätta livet för de boende.

– Man får hjälp av teknologin och får mer tid för varandra, att umgås, säger Peter Nilsson.

Stein Rukins och Peter Nilssons tanke är att kommunen framöver ska kunna titta på Arken-projektet när man utvecklar framtidens äldreboenden.

– Jag tycker att det låter väldigt intressant, vi är väldigt positiva till en sån här utveckling. Vi vet ju att vi blir allt fler äldre och färre i arbetsför ålder i framtiden och då är det viktigt att vi änvänder oss av tekniken för att kunna jobba på ett enklare sätt, säger socialnämndens ordförande Pia Tysklind (S).

På plats i Stadshuset var också Tor Saetrang, projektledare i välfärdsteknologi för en rad kommuner och regioner i Norge. Han berättade om hur Norge, som ligger före Sverige i den här frågan, har jobbat med att införa omsorgsteknologi.