Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hyresgästerna i ett hus på Karlsgatan tog hjälp av Hyresgästföreningen i en tvist med värden, som gav med sig och sänkte hyrorna. Det har varit ovanligt många tvister i Strömstad, säger Hyresgästföreningens jurist Ludvig Möller. Bild: Jakob Simonson, Hyresgästföreningen
Hyresgästerna i ett hus på Karlsgatan tog hjälp av Hyresgästföreningen i en tvist med värden, som gav med sig och sänkte hyrorna. Det har varit ovanligt många tvister i Strömstad, säger Hyresgästföreningens jurist Ludvig Möller. Bild: Jakob Simonson, Hyresgästföreningen

Skärpning av hyreslagen: Hyr ut i andra hand – riskera fängelse

Den som olovligen hyr ut sin lägenhet i andra hand, och dessutom tar ut för hög hyra, kan inom kort dömas till fängelse. Det är en av flera skärpningar av hyreslagen som träder i kraft den 1 oktober.
– Man vill komma åt den svarta marknaden helt enkelt, säger Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningen.

Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand utan att ha frågat om lov, och dessutom tar ut för hög hyra, gör sig från den 1 oktober skyldig till ett brott som kan ge fängelse upp till två år. Tidigare var sådant agerande inte kriminellt och kunde "bara" leda till ett förlorat kontrakt respektive återbetalningsskyldighet.

Lagen är en av flera skärpningar inom hyresområdet och en del av januariöverenskommelsen. Bakgrunden är att bostadsbristen enligt regeringen delvis beror på att beståndet inte används rätt.

Det berättar Hyresgästföreningens jurist Johan Candler.

– Man vill komma åt den svarta marknaden helt enkelt. Människor sitter på lägenheter de inte har behov av för att tjäna pengar. Och bostadsbristen gör att folk kan betala mycket för att ha någonstans att bo och riskerar att bli utnyttjade.

Att lagändringarna enkom är bra för hyresgäster går dock inte att slå fast, menar Johan Candler.

– Det är inte fel att människor som kringgår lagen drabbas av sanktioner. Frågan är vad lagskärpningen får för effekter, säger han och fortsätter:

– Man kan inte bortse från risken att folk oroar sig för att bli kriminella och därför inte hyr ut i andra hand eller tar en inneboende, och att färre bostäder kommer ut på marknaden. Det återstår att se.

Hyresgästföreningen kommer hålla ett öga på konsekvenserna av lagskärpningen.

– Om inte annat kommer vi säkert få in en hel del ärenden, särskilt nu när lagen träder i kraft.

Hyresgästföreningen har beskrivit Strömstad som ett "Klondyke för hyresvärdar", då bostadsbristen är stor och köerna till förstahandslägenheter långa. I Strömstad har Hyresgästföreningen haft ett antal hyrestvister med värdar som saltat sina hyror ordentligt.

– Det har varit ovanligt många tvister i Strömstad. Vi har haft några duster med privata hyresvärdar som tar ut en väldigt hög hyra, mycket högre än bruksvärdet, säger Ludvig Möller, jurist vid Hyresgästföreningen som varit med och förhandlat vid ett antal hyrestvister i Strömstad.

Hyresgästföreningen har lyckats sänka hyrorna för ett 20-tal hyresgäster i Strömstad de senaste åren.

– Det har handlat om ganska stora belopp, det har förekommit hyressänkningar på omkring 50 procent i Strömstad, säger Ludvig Möller.

LÄS MER: Ockerhyror och otrygga kontrakt i Strömstad

Andra förändringar i hyreslagstiftningen:

• Vid försäljning av hyreskontrakt var det tidigare endast säljaren som gjorde sig skyldig till brott. Nu gäller det även köparen. Bägge parter kan bli av med kontraktet samt dömas till böter eller fängelse i upp till fyra år. Det senare gäller om brottet räknas som grovt.

– Man tar hänsyn till bland annat om det handlat om betydande värden, och vid försäljning även om det sker i större omfattning eller i yrkesmässig verksamhet, säger Johan Candler.

Dessutom räcker det att säljaren har begärt ersättning för att hen ska bli av med kontraktet.

• Den som olovligen hyr ut en lägenhet kan bli av med kontraktet omedelbart. Tidigare fick man en varning först.

– Det är utan tvekan en rejäl förändring. Det är ovanligt, oftast brukar det krävas en varning, säger Johan Candler.

• Den som hyr ut i andra hand får högst ta ut samma hyra som man själv betalar. Detsamma gäller kostnader för el, bredband och liknande. Man får dock lägga på 15 procent om lägenheten hyrs ut möblerad.

Den som blev påkommen med att ta ut överhyra riskerade tidigare att bli återbetalningsskyldig för ett år tillbaka. Det förlängs nu till två år, och dessutom kan kontraktet sägas upp utan varning.