Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Margareta Fredriksson (L) är ledamot i regionfullmäktige och 1 vice ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.  Bild: Linda Smith
Margareta Fredriksson (L) är ledamot i regionfullmäktige och 1 vice ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Bild: Linda Smith

Sjukvårdspolitiker flög på golfsemester

Den 14 mars hade två svenskar avlidit i sviterna av coronaviruset och hela Spanien försattes i karantän. Då åkte Margareta Fredriksson (L) på golfsemester till Portugal. – Vi gjorde allt enligt boken, säger hon.

Före avgång kollade Margareta Fredriksson UD:s rekommendationer för resande.

– De har en app som heter Resklar och vi förhöll oss till den. Eftersom de inte sa att det var några problem åkte vi. Det var ingen fara från deras sida, säger Margareta Fredriksson (L), 1 vice ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Det var senare under den 14 mars som utrikesdepartementet utlyste en avrådan om icke nödvändiga resor till samtliga länder. Golfresan gick till Portugal och grannlandet var då försatt i karantän.

– Portugal var inte alls som i Spanien. Vi kunde spela golf men vi gick inte ut på restaurang utan tog vårt samhällsansvar och lagade mat själva.

Mycket kom dock att förändras under den drygt veckolånga vistelsen i landet. Den 19 mars utlyste president Marcelo Rebelo de Sousa nationellt nödläge i hela Portugal. Personer över 70 år uppmanades att endast lämnat hemmet om de var i behov av vård, mediciner eller livsmedel. Margareta Fredriksson är 72 år gammal. Hon skulle ha flugit till Gardermoen den 28 mars men bokade om hemresan, i måndags landade hon på svensk mark.

– Hade vi vetat vad vi fick reda på under kvällen hade vi stannat hemma. Jag hoppas inte att det här ska medföra problem för andra än mig själv.

– Vi gjorde allt enligt boken. Jag mår bra och har inga symptom, säger hon.

När Margareta Fredriksson (L) landade i måndags valde hon att sätta sig i karantän.