Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjöräddningssällskapet förbereder sig inför sommaren genom att göra övningar och hålla utrustningen uppdaterad. Bild: Linn Anglerfjord, Robin Larsson
Sjöräddningssällskapet förbereder sig inför sommaren genom att göra övningar och hålla utrustningen uppdaterad. Bild: Linn Anglerfjord, Robin Larsson

Sjöräddningssällskapet redo för högsäsong

Högsäsongen på sjön ligger runt hörnet och Sjöräddningssällskapet i Strömstad förbereder sig grundligt.
– Vi ser till att vi har det vi behöver när det blir skarpt läge, säger assisterande stationschef Christoffer Andersson.

Sommar i Strömstad innebär för många både en och annan båttur ute på havet. Men för Sjöräddningssällskapet innebär den årets mest hektiska och olyckstäta period. Försommaren har dock varit förvånansvärt stillsam, säger Christoffer Andersson, assisterande stationschef på Sjöräddningssällskapet i Strömstad.

– Generellt sett över landet och även på västkusten har det varit mer än vad det brukar vara, men jag skulle vilja påstå att det har varit lite lugnare för oss.

Att olycksantalet ökar längre in på sommaren förklarar Andersson delvis med kunskapsnivån hos de som ger sig ut på sjön.

– Det är alltid så att i början på säsongen är det de som är inbitna som är ute, och de har lite bättre koll. Sen så kommer den stora massan och de har inte alltid lika bra koll, säger han.

Det är många förberedelser inför den ”stora massan” som snart kastar loss i och utanför Strömstad. Förutom att genomföra kontinuerliga övningar handlar mycket om det praktiska, berättar Christoffer Andersson.

– Vi ser ju till att vår utrustning är så god den kan vara. Främst då ser vi till att våra båtar är tipptopp och att vi har det vi behöver när det blir skarpt läge.

Något annat som alltid behöver tas med i beräkningen är att Sjöräddningen i Strömstad drivs av ideellt arbete. Det innebär bland annat att sjöräddarna inte har några fasta scheman vilket ibland kan göra det utmanande att hålla båtarna bemannade.

– Man får bevaka och se om det blir lite tunt någonstans och ifall man kan ställa upp i sådana fall. Och så får man ta jour när man kan.

Till dem som planerar att ge sig ut på sjön i sommar uppmanar Christoffer Andersson till aktsamhet. Han har dessutom ett särskilt råd till dem som använder sig av navigationshjälpmedlet plotter:

– Stirra er inte blinda på plottern! Den är ett jättebra hjälpmedel men man ska ha en felmarginal och ta höjd för att hålla undan från områden som är lite luriga. Och man ska inte köra fort i okända vatten om man inte är helt säker på hur det ser ut framför en!