Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Schyman: Kvinnors arbete värderas lägre än mäns

Årsmötet i Feministiskt Initiativ lockade med ett namnkunnigt dragplåster som föredragshållare. Det var Gudrun Schyman som kom till Strömstad för att hålla ett homeparty för intresserade.

Om inte som en storm, så i alla fall som en frisk fläkt kom den före detta partiledaren Gudrun Schyman till Feministiskt initiativ i Strömstad. Med några byten buss/tåg och på slutet samåkning kom hon från Simrishamn, där hon är bosatt.

– Jag åker alltid tåg där det är möjligt, sa hon, och beräknade kunna vara tillbaka till Simrishamn under kvällen.

Reser runt som föredragshållare

Homeparty kallar hon en fortbildningsturné som handlar om feminism, miljö, pensioner och det politiska läget. Allt sett ur kvinnligt perspektiv. Det mesta hämtar hon ur den lilla rosa faktasamlingen På tal om kvinnor och män, en litet häfte som ges ut av SCB.

Kvinnor får vänta längre på ambulans och får gamla mediciner

Sedan Gudrun Schyman lämnade partiledarskapet reser hon nu runt som frilansande föredragshållare för bland andra studenter på högskolor och företagsledare. Många är intresserade av vad en gammal politiker har att säga.

– 2006 undertecknades ett nationellt jämlikhetsmål, som handlade hur kvinnor syns i samhället, ekonomisk jämlikhet och oberoende för kvinnor, delat föräldraansvar, lika utbildning och mäns våld mot kvinnor. Sedan dess har det inte hänt något, bara att ytterligare förslag har undertecknats, inleder hon och fortsätter:

– Kvinnor får vänta längre på ambulans och får gamla mediciner.

Alla partier får slängar - främst SD

Män och kvinnor med likvärdig utbildning har olika löner, konstaterar hon, och drar en jämförelse mellan en parkskötare och en undersköterska. Där kan det skilja 4 000 kronor i månaden, vilket på ett arbetsliv gör 3, 5 miljoner kronor. Detta inverkar på pensionen vilket gör att många kvinnor blir fattigpensionärer. Kvinnors arbete är, med andra ord, mindre värt.

Gudrun Schyman ritar och berättar med tuschpennan på whiteboarden. Till att börja med går det att följa pilar och cirklar men ju mer tavlan fylls desto svårare blir det att hänga med. Alla partier får sina slängar och mest åthutat blir SD, som hon menar inte har fattat att alla människor har lika värde.

I miljöfrågorna anser Gudrun Schyman, att Moder Jord skulle behöva en global samtyckeslag.

Affischer på stan och djungeltrumman hade lockat ett trettiotal lyssnare till Folkets Hus. På årsmötet omvaldes Marielle Alvdal till ordförande för Feministiskt initiativ i Strömstad.