Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det hållbara lokala fisket i Kosterhavet och vattnen runtomkring ska utvecklas ytterligare med stöd av EU-pengar. Bild: Maja Nilsson

Satsar en halv miljon kronor på hållbart fiske

EU:s fiskefond har beviljat Strömstads kommun 500 000 kronor för att fördjupa det hållbara fisket i Kosterhavet.

Projektet genomförs med Samförvaltning Norra Bohuslän, ett samarbete mellan myndigheter, fiskare och forskare, som sedan många år tillbaka jobbar för ett hållbart räkfiske i Koster-Väderöfjorden samt i Kosterhavets nationalpark. Den framgångsrika modellen beviljas nu ett ekonomiskt stöd från EU:s fiskefond på totalt 500 000 kronor. Pengarna ska gå till ytterligare utveckling men också till dokumentation så att modellen ska kunna användas i andra fiskevatten.

– Det är verkligen roligt att vi kan fortsätta utveckla och visa fram det hållbara fiske som bedrivs i området och därigenom stödja både fiskeföretagare och andra lokala näringar, säger Lars Tysklind (L), ordförande i samförvaltningen, i en kommentar på kommunens hemsida.

Det EU-finansierade projektet ska bland annat lyfta fram de faktorer som krävs för att uppnå en god förvaltningsmodell. Utbildning, forskning, och dialogmöten för beslutsfattare nämns som viktiga punkter under satsningen, som kommer att pågå fram år 2021. Även norska intressen kopplade till nationalparken Ytre Hvaler kommer att involveras. För administrationen av projektet står Svinesundskommittén.

Satsningen på ett lokalt hållbart fiske är välkommet. Detta med anledning av att det på nationell nivå förs diskussioner om ett utökat trålförbud för att minska trycket på havsmiljön och dess fiskeresurser. I dag är dock trålfisket utanför Strömstad och Tanum undantaget förbudet just med hänvisning till den framgångsrika modellen.