Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Arkivbilder från midsommarfirande på Lommelanda kulle. Även i år kan det bli mörka moln över mid­sommarfirandet, men prognosen är oklar. Bild: Jenny Johansson
Arkivbilder från midsommarfirande på Lommelanda kulle. Även i år kan det bli mörka moln över mid­sommarfirandet, men prognosen är oklar. Bild: Jenny Johansson

Så spås midsommarvädret bli – SMHI utlovar sol

Sillen, potatisen och snapsen fyller de svenska borden på fredag. Men blir det en härlig midsommar ute i trädgården eller blir det att packa ihop festen och flytta inomhus? Prognosen är något oklar gällande eftermiddagen, men starten på dagen verkar lovande.

I Bohustrakten kommer man nog att avnjuta en midsommarlunch ute i det fria, och under en skinande sol. Dock utan någon större sommar­hetta.

– Det blir ingen jättevarm luft. Temperaturerna kommer ligga någonstans mellan 15 och 18 grader. Framåt eftermiddagen kan det dra in regnskurar och då kommer temperaturerna minska ytterligare, säger Erik Rindeskär, Foreca.

På torsdagen inför midsommar kommer en del kraftiga regn­skurar, som då väntas dra bort framåt kvällen och öppna för den soliga inledningen av fredagen.

Men om det återigen blir regn på fredagen är alltså oklart. Erik Rindeskär berättar att deras två modeller pekar på helt skilda prognoser under fredagseftermiddagen. Antingen håller sig regnet över Bohuslän, eller så drar det sig ner över Skåne och Halland.

– Men om det håller sig över Bohuslän kan man räkna på ungefär fem millimeter, vilket inte är något superkraftigt regn, men det blir ändå blött, säger han.

En plottrig prognos. Men det kan alltså vara smart att investera i ett stabilt partytält eller annat regnskydd om man tänkt fira utomhus.

Störst chans till sol ser det ut att bli i norra Bohuslän. För Strömstad är SMHI:s prognos för fredagen klart lovande – inget regn väntas under hela midsommarafton, och temperaturen väntas bli 13–15 grader.

Söndagen ser ut att toppa helgen med temperaturer runt 20 grader på eftermiddagen.