Beatebergsgården i Strömstad har hittills klarat sig från covid-19.
Beatebergsgården i Strömstad har hittills klarat sig från covid-19. Bild: Jakob Simonson

Så ska Strömstads äldreboenden skyddas från viruset

Inga smittfall har hittills upptäckts på Strömstads äldre­boenden, men runtom i landet ökar spridningen bland de äldre. Förvaltningschefen tror att uthållighet är nyckeln till att hålla viruset utanför boenden.

ANNONS
LocationStrömstad||

Coronaviruset har kommit innanför väggarna på många av landets äldreboenden vilket är en av de stora orsakerna till de stigande dödstalen i landet, enligt stats­epidemiologen Anders Tegnell.

– Det här är, skulle jag vilja hävda, vårt största bekymmer just nu, sa han under måndagens press­konferens.

Både Uddevalla och Vänersborg har haft varsitt fall denna vecka då en åldring avlidit av covid-19, efter att ha insjuknat på äldreboende. Strömstads äldreomsorg är dock skonad från den problematiken hittills.

– Vi har inget konstaterat fall än så länge så vi har klarat oss. Man håller på den basala hygienrutinen och är noga med att vara hemma när man är sjuk. Vi har varit så noggranna som det bara går, säger Monica Birgersson, chef för social­förvaltningen vid Strömstads kommun.

ANNONS

För henne handlar det om att inte tappa fokus eller tumma på rutiner.

– När det gått bra så länge finns det en risk att man släpper på rutiner, men vår personal är fantastisk och håller i det arbetet. De gör ett helt otroligt jobb, säger hon.

"Ökade tester har vi diskuterat ganska mycket"

Under måndagens press­konferens sa Anders Tegnell att Folkhälso­myndigheten hela tiden pratat om att försöka förhindra smittan från att nå de äldre. Och att när den nu har gjort det handlar det om att se vad man kan göra bättre.

I Norge har personal på boenden i högre grad testats för viruset, och de har klarat sig bättre sett till smittspridning.

I Sverige pågår nu arbetet med att kraftigt kunna öka antalet tester.

Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell sa i söndags i SVT:s Agenda att man inom några veckor hoppas kunna testa 100 000 personer i veckan. För Anders Tegnell har äldreomsorgen högst prioritet i det arbetet.

– Ökade tester har vi diskuterat ganska mycket, men än så länge har vi inte fått några indikationer om att det ska göras i någon större utsträckning, säger Monica Birgersson.

Äldreomsorgen i Strömstad är nu inne på sin åttonde vecka sedan de nya rutinerna infördes.

ANNONS

– Uthålligheten är nyckeln och den ser jag att chefer och personal har. Rutinerna har blivit en del av vardagsarbetet, säger hon.

ANNONS