Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Så ska Strömstad minska smittrisk på äldreboenden

– Efter covid-19 tror jag alla myndigheter har ett jobb att göra med frågor kring samordning och utrustning. Och det blir förändringar i äldrevården.

Det säger Strömstads socialchef Monica Birgersson när tidningen möter henne vid lunchtid på tisdagen för en uppdatering av coronaläget i Strömstad. På äldreboenden, på korttidsboende eller inom hemtjänst och hemsjukvård finns fortfarande inga fall av covid-19, rapporterar Monica Birgersson och verksamhetschefen för äldreboenden Joakim Möller.

De förändringar Monica Birgersson tror kommer inom äldreomsorgen handlar framför allt om att skapa en annan organisation om man byggt mycket av verksamheten på timvikarier som gör inhopp på många ställen, en ordning som misstänks ha bidragit till att få in smittan på äldreboenden i bland annat Stockholm. Strömstad ligger bättre till, eftersom kommunen redan gått i den riktningen.

– Här har vi haft andra rutiner med färre timanställda på äldreboendena och kunnat lösa sjukfrånvaro internt. Nu jobbar vi med hemtjänst och LSS-verksamheten, säger Monica Birgersson.

– Vi har också haft en annan tid att förbereda oss, tillägger Joakim Möller.

Två miljarder till den svenska äldreomsorgen

Tidigare den här morgonen har regeringen och samarbetspartierna presenterat ett äldreomsorgslyft; drygt två miljarder kronor avsedda att göra det möjligt för fler att utbilda sig till bland annat undersköterskor. Bättre personalförsörjning och större attraktionskraft hos yrket är målet.

– Vi kan säkert dra nytta av det. Jag har möte med de andra socialcheferna inom Fyrbodal i slutet av maj och då har vi nog fått mer detaljer så vi kan se vad vi kan hjälpas åt med och vad kommunerna ansöker om var för sig, säger Monica Birgersson.

Lagren av skyddsutrustning som visir, handsprit, munskydd och förkläden är under kontroll i Strömstad, anser cheferna. Regionens depå i Skövde har nu börjat fyllas på så att kommunerna kan beställa vad de behöver direkt därifrån.

– Tidigare fick vi jaga på olika håll men nu har inhemsk produktion och leveranser utifrån kommit igång.

Avdelning Vit har blivit korttidsboende

För att ytterligare minska smittriskerna har korttidsboendet Udden nu infört enkelrum, vilket innebär att den tidigare stängda avdelning Vit på Beateberg öppnat som korttidsboende. Det handlar då om patienter som inte är eller misstänks vara smittade av coronaviruset.

– Vi har ett avtal med Näl att de inte ska skicka någon som haft covid-19 eller varit på en avdelning med smitta till äldreboende eller korttidsboende utan att de är testade och visat sig friska, säger Joakim Möller.