Joakim Möller, verksamhetschef för Strömstads äldreboenden, betonar vikten av att genomföra säkra besök från den 1 oktober när besöksförbudet upphävs.
Joakim Möller, verksamhetschef för Strömstads äldreboenden, betonar vikten av att genomföra säkra besök från den 1 oktober när besöksförbudet upphävs. Bild: Victoria Petersson

Så ska äldreboenden kunna öppna upp för besök

Den 1 oktober upphävs förbudet mot besök på äldreboenden. I Strömstad förbereder man sig för att besöken ska bli säkra och för att det inte ska bli en smittspridning i kommunens äldreboenden.
– Vi anser att vi är väl rustade, och vi jobbar för att skapa en så trygg situation som möjligt, säger Joakim Möller, verksamhetschef för Strömstads äldreboenden.

ANNONS
LocationStrömstad||

Strömstad har lyckats undvika smittspridning på sina äldreboenden under pandemin, och kommunen införde besöksförbud en tid innan det nationella besöksförbudet infördes. Men besök har varit möjliga, genom att träffas utomhus med avstånd och att sitta vid bord med plexiglasskiva.

”Oro och ångest har ökat bland de äldre”

Men från den 1 oktober blir det möjligt för anhöriga att besöka sina äldre inomhus. Det har funnits en önskan bland de boende att släppa på besöksförbudet menar Joakim, men samtidigt finns det också en oro över smitta.

– Det är en avvägning mellan det psykiska måendet och att hantera smittspridning, man har sett att oro och ångest ökat bland de äldre som varit isolerade.

ANNONS

Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Strömstad, menar att man haft goda rutiner kring besök på äldreboenden sedan tidigare, som förstärkts under pandemin.

– Vi har hela tiden förstått vikten av att kunna träffas. Givetvis måste man vara frisk när man ska besöka sina anhöriga, säger Lena Olsson.

Strömstad har klarat sig undan smitta på äldreboende

Att Strömstad klarat sig undan smittspridning på äldreboenden betonar Joakim är personalens förtjänst.

– Vi har gjort ett bra jobb. Vi har arbetat med bemanningen på ett annat sätt än i storstäderna. Här har det inte varit lika mycket personal som växlat mellan olika avdelningar, en timvikarie har bara jobbat på en enhet, den inriktningen gäller fortsatt, säger Joakim.

Det finns fortfarande rutiner och regler kring besök på äldreboende i kommunen. Besöket ska föranmälas och önskvärt är max två personer per besök. Hygienstationer kommer finnas utanför, och engångsvisir ska användas om man kommer vara närmare varandra än två meter. Man ska undvika gemensamma utrymmen. Information kommer att skickas ut till anhöriga.

Kommunen kan införa besöksförbud vid smitta

Skulle det bli smitta på ett boende, kan kommunen införa besöksförbud på det boendet.

– Smittskyddsläkaren tar beslut om så blir fallet, och vi följer Folkhälsomyndigheten som kan komma att fatta beslut om det blir lokala utbrott, säger Joakim Möller.

ANNONS

Har man minsta symptom ska man inte besöka sina äldre anhöriga.

– Har man väntat så länge kan man vänta en vecka till, vi vill inte ha in smitta på våra boenden, säger Lena Olsson.

ANNONS