Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så ser smittspridningen ut i Strömstad och Tanum

Under vecka 28 konstaterades 377 nya fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen – en ökning med 50 procent jämfört med föregående vecka. Smittspridningen ligger dock på en fortsatt låg nivå. Så ser det ut i Strömstad och Tanum.

Smittspridningen är fortsatt låg i Strömstad och Tanum. Förra veckan rapporterades ett nytt smittofall i Strömstad, och siffran var densamma för Tanum. För vecka 27 var den siffran 0 i Strömstad och i Tanum var det två smittade.

Totalt har 907 fall bekräftats sedan pandemins start i Strömstad, i Tanum ligger antalet fall på 1052 fall.

Vaccinationen går samtidigt framåt. Förra veckan hade drygt 70 procent av alla vuxna fått minst en dos. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

”Vaccinationen av gruppen 18 år och äldre har gått snabbt framåt och nu ser vi att det finns en hel del lediga tider. Jag vill uppmana till att boka in sin första dos om man ännu inte gjort det. Ju fler vi vaccinerar, desto färre blir allvarligt sjuka och desto mindre blir trycket på vården”, säger Karl Chevalley, ställföreträdande beslutsfattare i VGR:s särskilda sjukvårdsledning.

I augusti väntas tillgången på vaccin att minska.

I augusti kommer minskade leveranser göra att tillgången på vaccin blir betydligt mindre. En stor del av leveranserna kommer därtill behöva användas till att ge dos två. Det kommer leda till en lägre vaccinationstakt och att det i perioder kommer vara brist på tider för dos ett.

Leveranserna ökar dock i september igen.

Regionen skriver också att de smittade personerna finns i de flesta åldersgrupper men de flesta är under 30 år. Många fall går att härleda till resor utomlands. I kustkommunerna och i Göteborg pekar trenden mot fler fall, oftast som en följd av trängsel i miljöer som restauranger och mötesplatser.

Under onsdagen vårdades totalt 38 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, varav fem på intensivvårdsavdelning. Från och med 11 augusti kommer invånare födda 2005 och tidigare med vårdnadshavares samtycke kunna boka vaccinationstid.