Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Anders Ylander

Så ser smittspridningen ut i regionen och Strömstad

Nya siffror från Västra Götalandsregionen.

ANNONS
LocationStrömstad||

Smittspridningen fortsätter att minska både i regionen som helhet och i norra Bohuslän. Under vecka 20 (17–23 maj) rapporterades 3 646 fall i Västra Götaland, vilket är en minskning med 17 procent jämfört med föregående vecka.

Antalet fall har nu minskat fem veckor i rad.

LÄS MER:Lägst antal nya coronafall på ett halvår i Västra Götaland

– Det här är glädjande, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

– Det sjunker i alla åldrar och i de allra flesta kommuner. Nedgången är stabil i alla regiondelar kan man säga.

Minskningen fortsätter i norra Bohuslän

För Strömstads del fortsätter också minskningen av antalet nya fall. Under vecka 20 rapporterades 15 fall av covid-19 bland personer hemmahörande i Strömstad. Det ger en incidens på 11 fall per 10 000 invånare, vilket ligger bland de fem lägsta smittotalen i regionen.

ANNONS

Även i Tanum fortsätter smittspridningen att minska, med 14 bekräftade fall vecka 20. Liksom Strömstad har Tanum nu en incidens på 11 fall per 10 000 invånare.

Bland närliggande kommuner har smittspridningen tidigare legat högt i Lysekil och Sotenäs, men i båda kommunerna har den nu minskat till 52 respektive 26 nya fall, vilket gör att kommunerna fortfarande ligger på den högre skalan vad gäller smittspridning i regionen.

I Munkedal har spridningen minskat till 22 nya fall förra veckan (en incidens på 21), och även i Uddevalla fortsätter minskningen – där rapporterades 158 nya fall, en incidens på 28.

Allra lägst smittspridning i regionen är det i Åmål, som hade sex fall per 10 000 invånare förra veckan.

Högst smittspridning hade Essunga, med 74 fall per 10 000 invånare.

Den pedagogiska utmaningen nu är att det inte är över

I endast sex av länets kommuner ökar annars fallen mot veckan innan. Totalt sett konstaterar samtidigt Leif Dotevall att smittspridningen ännu inte är nere på noll någonstans.

– Den pedagogiska utmaningen nu är att det inte är över. Det är fortfarande 3 646 fall, men det sjunker och vi längtar efter att livet ska bli normalt igen.

Ser ni några risker framför er?

– Det är ju det. Därför att vi har sett i olika sammanhang, under hela våren, att en person som är väldigt smittsam kan smitta väldigt många. Kommer någon som är sjuk, eller på väg att bli sjuk, då kommer det att bli ett utbrott på en arbetsplats eller så.

ANNONS

Vaccinationseffekt bakom minskning

I Göteborg minskar de nya fallen i samtliga stadsdelar.

– Det är en stabil minskning i Göteborg, det är det.

Anledningarna till att smittspridningen minskar nu är flera, tror Leif Dotevall, som dock pekar ut en särskild faktor. Han menar att det till stor del är en vaccinationseffekt vi ser.

– Generellt börjar man nå så pass många som har blivit vaccinerade att det börjar ge en skyddseffekt. Det är samma mönster som man såg i Israel först och i England sedan, säger han och fortsätter:

– Jag vill ändå tro att det här som människor kämpat med, att hålla avstånd och följa regler, har haft betydelse. Men att vaccinationen är faktor nummer ett tror jag att äldreboendena är ett tecken på, för så fort vaccinationen kommit i gång upphörde i stort sett covid på äldreboenden.

Följsamheten till restriktionerna tror han samtidigt också har bidragit till viss del, liksom ytterligare några faktorer:

– Inflödet av smitta i olika sammanhang har också väldigt stor betydelse. Sedan vet vi att när klimatet blir bättre, och vi är mer utomhus, så minskar smittan.

Lokala restriktioner till 6 juni

Smittskydd Västra Götaland har trots det ljusare läget valt att hålla kvar de skärpta lokala rekommendationerna ytterligare en vecka, till 6 juni. Alla uppmanas alltså att fortsatt använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid på dygnet, och begränsa sina kontakter.

ANNONS

– Det gäller att hålla ut ett tag till. Hur det blir sedan får vi se, säger Leif Dotevall.

ANNONS