Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två veckor i rad har Strömstad redovisat noll nya fall av covid-19. Bild: Jakob Simonson
Två veckor i rad har Strömstad redovisat noll nya fall av covid-19. Bild: Jakob Simonson

Så ser smittspridningen ut i norra Bohuslän

Trots den öppnade gränsen och mer folk i rörelse har det inte blivit några nya covidfall i Strömstad. Tanum rapporterade två nya fall förra veckan.

Västra Götalandsregionens veckorapport gällande coronasmittans spridning är återigen glädjande läsning för Strömstads del. I två veckor i rad, vecka 26 och vecka 27, har nu Strömstad rapporterat noll nya fall av covid-19.

För Tanums del handlar det om två nya fall förra veckan – att jämföra med fyra fall vecka 26.

Bland de närbelägna kommunerna i norra Bohuslän rapporterade Munkedal ett fall, Lysekil fyra fall, Sotenäs fyra fall och Uddevalla bara tre fall – det är första gången på många månader som Uddevalla är nere på den låga nivån av smittspridning.

I allt fler av regionens kommuner förekommer det nu ingen smittspridning – det handlar om 16 kommuner som rapporterat noll nya fall förra veckan. Bland dem finns förutom Strömstad även Dals Ed, Bengtsfors och Mellerud.

Smittspridningen har minskat i regionen

För hela regionen har smittspridningen sjunkit till 236 nya fall, jämfört med vecka 26 då det rapporterades 273 fall. En stor del av fallen, 102 stycken, är personer bosatta i Göteborg.

Antalet fall som diagnostiserats med covid-19 totalt i regionen är 252, vilket innebär att det är mycket få fall av inkommande smitta bland personer hemmahörande i andra regioner eller länder.

Vaccinen fungerar och smittspridningen sker därför nu bland de yngre

Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare vid regionen, säger att Göteborgsregionen är fortsatt värst drabbad, men den tydligaste trenden är att smittspridningen domineras av ungdomar i åldern 20-29 år.

– Det är med mycket stor sannolikhet en vaccineffekt, vaccinen fungerar och smittspridningen sker därför nu bland de yngre.

Han lyfter även särskilt fram att många av dem som smittas har drabbats utomlands.

– En stor andel är utlandssmitta, särskilt hos ungdomarna. Man kan se det i anmälningarna av fallen till oss, och i vecka 27 var 15 procent utlandssmitta.

Särskild resevarning: ”Rör på sig i Europa”

Leif Dotevall vill skicka en tydlig uppmaning till den som går i tankar att trots pandemin våga sig ut i Europa under sommarsemestern.

– Det rör på sig i Europa nu, många länder som England, Holland och Spanien har en kraftigt ökad smittspridning. Var och en som reser måste verkligen ta reda på vad som gäller dit man ska, nya regler kan införas väldigt snabbt. Man ska vara förberedd på en karantänssituation.

Var och en som reser måste ta ansvar för sin resa, och överväga om det är värt att ta risken

Han lyfter fram den mer smittsamma delta-varianten och att många sydeuropeiska länder öppnat upp efter hårda nedstängningar som olyckliga förutsättningar för smittspridning, när turister tillkommer på det.

– När man öppnar upp stort har människor en längtan efter att umgås, plus turister, och då sker snabb smittspridning på liten yta.

– Var och en som reser måste ta ansvar för sin resa, och överväga om det är värt att ta risken beroende på vad man ska göra efteråt. Om man är ovaccinerad är det stor risk att man blir smittad, och om man då kommer tillbaka från semestern och börjar jobba inom till exempel vård och omsorg finns det stor risk att man för smitta vidare till sköra personer.

Gällande de nya restriktionslättnaderna i Sverige säger smittskyddsläkaren att det fortsatt är lika viktigt att alla tar sitt ansvar.

– Var och en måste ta ansvar och hålla avstånd, samma regler gäller ju också för affärer med ett visst maxantal även om kvadratmeterkravet släppts. Om det är så att smittan tar fart så är Delta-varianten åtminstone 50 procent mer smittsam än den tidigare som var förhärskande i våras. Pandemin är inte över, säger han.

Smittspridningen möter Norges krav för öppen gräns

Antalet fall per 100 000 invånare räknat på 14 dagar ligger nu i Västra Götaland på 32. Det ligger fortfarande under det nya kravet som Norge ställer för att ha en öppen gräns mot regionen, vilket är högst 50.

Sedan pandemins start har sju personer avlidit i covid-19 i Strömstad. I Tanum är siffran 14.