Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jakob Simonson
Bild: Jakob Simonson

Så ser smittspridningen ut i norra Bohuslän

Folkhälsomyndighetens nya siffror för veckan som gått.

På torsdagen kom Folkhälsomyndighetens rapport över smittspridningen i Sveriges regioner och kommuner.

Smittspridningen fortsätter att ligga på en låg nivå i norra Bohuslän. För Strömstads del rapporterar Folkhälsomyndigheten fem nya fall av covid-19 under vecka 22 (31 maj-6 juni) - en liten ökning jämfört med vecka 21 då två fall rapporterades i Strömstad. Samma siffra, fem nya fall, rapporterades för Tanums kommun - samma siffra som för vecka 21.

Det ger en incidens på fyra fall per 10 000 invånare för respektive kommun.

Vad gäller närliggande kommuner ligger smittspridningen något högre i Munkedal, där det rapporterades 16 nya fall av covid-19 under förra veckan, vilket ger en incidens på 15 fall per 10 000 invånare. Även Lysekil hade 15 nya covidfall, vilket ger en incidens på 10. Sotenäs hade 8 fall, en incidens på 9. Och i Uddevalla rapporterades 113 fall, vilket ger en incidens på 20 fall per 10 000 invånare.

Västra Götalandsregionen som helhet rapporterade 1 931 nya fall av covid-19 under vecka 22.

Incidensen för Västra Götaland var 178 fall per 100 000 invånare under vecka 21 och 22 jämfört med 465 vecka 19 och 20.

De två senaste veckorna blev det en ordentlig nedgång

Det har varit problem med smittostatistiken de två senaste veckorna, till följd av ett intrångsförsök i databasen Sminet. Det går därför inte att helt särskilja vecka 21 från vecka 22, men ser man dem tillsammans är bilden korrekt menar Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

– Vi har under ett antal veckor sett den nedåtgående trenden, men de två senaste veckorna blev det en ordentlig nedgång, säger han och fortsätter:

– När det väl har börjat minska har det också minskat väldigt brett, överallt.

Vissa kommuner i regionen, i bland annat Sjuhärad och Skaraborg, har fortfarande en hel del nya fall. Smittspridningen fortsätter även i Göteborgsområdet, även om det generellt sett ser snäppet ljusare ut kring regionens största stad.

Wahlberg: ”Fortfarande för många fall”

De senaste två veckorna, vecka 21 och 22, har det totalt registrerats 716 nya fall specifikt från Göteborgs kommun. Det är färre än vad som upptäcktes endast under vecka 20, då smittan redan börjat minska.

– Vi vet inte hur det kommer se ut framöver, men så här långt har det minskat så pass mycket. Samtidigt får vi inte glömma bort att det fortfarande är många fall som hittas. Viruset finns kvar i samhället.

Tycker du att det fortfarande är många fall på den här nivån, med cirka 1 000 fall på en vecka?

– Ja det tycker jag, det är fortfarande för många fall. Det är fortfarande en bit kvar, därför att man kan säga att vi har så pass många fall att det fortfarande finns alla förutsättningar för att det ska öka och få fart igen. Samtidigt är många fortfarande inte vaccinerade utan mottagliga för viruset.

Deltavarianten finns i Västra Götaland

Det finns fortfarande alltså orosmoln på smittskyddsläkarens junihimmel. Dels är det ännu för tidigt att veta vad studentveckorna och de lättade restriktionerna, den 1 juni, har inneburit för smittspridningen. Dels har utbrott av virusvarianten delta, som kopplats till Indien, upptäckts i bland annat grannregionen Värmland.

– I Västra Götaland känner vi till elva fall totalt, så den förekommer även i vår region. Det är också ett av de orosmoment som vi pratar om. Å ena sidan är det mycket positivt med att smittspridningen minskar, men det å andra sidan finns alltid jokrar i leken som kan ställa till det. Varianterna är förstås en sådan.

Det är inte över än

Deltavarianten tros vara mer smittsam samt minska effekten av första vaccindosen, även om två doser uppges ge ett gott skydd. Några större utbrott av varianten har ännu inte identifierats i Västra Götaland.

– Det visar hur viktigt det är att vi som enskilda individer måste fortsätta tänka på rekommendationerna. Det är inte över än.