Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nordby shoppingcenter och Systembolaget i Strömstad är två av de största gränshandelsdestinationerna. Bild: Ulf Blomgren, Jakob Simonson

Så mycket handlar norrmännen i Strömstad

Totalt ökade den norska gränshandeln i Sverige med 15 procent under förra året. Över hälften av den handeln sker i Strömstads kommun – och Nordby Supermarket är en av de stora vinnarna.

Livsmedel står för den största delen av gränshandeln. Företaget Grensemat, med tre stora livsmedelsaffärer i Strömstads kommun, ökade sin försäljning med 5 procent under 2019.

– 2019 blev ett fantastiskt bra år, vi hade en omsättningsökning på cirka 120 miljoner, säger Grensemats driftsansvarige Göran Lundgren till Ekot i Sveriges Radio.

Nästan hälften av omsättningen för Coopägda Grensemat kommer från Nordby Supermarket, som i fjol sålde varor för över 1 250 miljoner kronor, rapporterar Sveriges Radio. Den stora ökningen av handeln har gjort att man planerar en utbyggnad med ytterligare tusen kvadratmeter säljyta.

Statistisk sentralbyrå i Norge har genomfört en undersökning för att ta reda på vad det är som norska kunder köper i Sverige. Det handlar enbart om fysisk handel - inte näthandel. Undersökningen skedde i september genom ett webbaserat frågeformulär. 2 834 personer har svarat på frågorna.

Inte överraskande visar undersökningen att norrmännen handlar mycket alkohol, läsk, tobak och godis i Sverige. Dessa varor stod tillsammans för omkring hälften av gränshandeln. Räknar man enbart alkohol så stod den varukategorin för 18 procent av den totala gränshandeln. Läsk och mineralvatten utgjorde 11 procent. Matvaror i övrigt stod för 33,7 procent av försäljningen. Bland de varor som inte räknas in bland livsmedel var kläder och skor den största kategorin, med 15 procent av den totala gränshandeln.

Sammanlagt drog norrmän på över 1,2 miljoner handelsturer över gränsen i fjol.

Det mest populära handelsområdet för norrmän är Strömstads kommun. 54 procent av norrmännens gränshandel sker i Strömstad, Svinesund och Nordby.

De norska gränshandlare som spenderar mest pengar i Strömstads kommun kommer från Akershus. Dock är det, inte heller det så överraskande, från Östfold som det kommer flest besök.