Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från fem miljoner flaskor och burkar till några hundratusen – så mycket minskade pantningen i Strömstad i fjol. Bild: Roger Larsson
Från fem miljoner flaskor och burkar till några hundratusen – så mycket minskade pantningen i Strömstad i fjol. Bild: Roger Larsson

Så mycket färre burkar pantades i fjol

När den strida strömmen av norrmän till Strömstad bröts fick Strömstad lämna förstaplatsen för de kommuner i landet där flest flaskor och burkar pantas.

En bild av hur handeln drabbats i Strömstad är hur mycket det pantats i kommunen under coronaåret 2020.

Strömstad har i ett antal år varit den kommun i Sverige där flest burkar och flaskor pantas. Per person pantades 4 490 burkar och flaskor per person under 2019, jämfört med snittet för Västra Götaland på 213.

Det har förstås allt att göra med den strida strömmen av norrmän till kommunen, som gärna köper "brus" och öl med sig hem och sedan återvänder för att panta burkarna och flaskorna.

Under coronaåret 2020 började det som vanligt – det pantades över fem miljoner flaskor och burkar i månaden i januari och februari – men i mitten av mars, när norska gränsen stängdes, vände utvecklingen.

Statistik från företaget Pantamera visar att sedan gränsstängningen ligger snittet på några hundra tusen pantningar i månaden.

Under sommaren blev det en liten uppgång till drygt 700 000 pantningar i juli och drygt 800 000 i augusti.

På grund av trycket under de första månaderna 2020, ligger dock Strömstad på plats två bland de kommuner som pantar mest i Sverige, med 1 368 flaskor och burkar per kommuninvånare. Högst upp ligger Eda kommun.

Sverige som helhet har satt pantningsrekord under 2020, men i Västra Götland har man pantat sex procent mindre än under 2019.