Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Koll på säkerheten. Säkerhetsansvarig Torbjörn Hansson jobbar som en länk mellan VM-organisationen WOC och de polisiära organen.

Säkerhetsfrågan högprioriterad inför VM

Omkring 50 nationer, tusentals besökare och livesändningar över världen. Arbetet för att skapa säkerhet under VM pågår för fullt.

Fyra veckor återstår till orienteringsfesten inleds i Strömstad och Tanum. Därmed har också arbetet för Torbjörn Hansson, säkerhetsansvarig för WOC, intensifierats. När representanter från Strömstad och Tanum besökte Skottland under förra årets VM-tävlingar i Inverness, Skottland, var Torbjön Hansson med för att ta del av säkerhetsarbetet.

Svaren som han fick var att det i stora drag inte fanns någon tanke på säkerhet under tävlingarna.

– Från min synvinkel, ur säkerhetssammanhang, var det förfärande, säger han.

Torbjörn Hansson, som numera är pensionär, har mångårig erfarenhet som polis och ett brett kontaktnät. Sedan årsskiftet 2014 är han säkerhetsansvarig för WOC och ingår organisationskommittén. Under ett världsmästerskap möts många nationer på samma plats. En del av orienterarna som deltar i VM representerar också så kallade högrisknationer, där det kan finnas en hotbild.

– Vi ska inte hamna i situationen där vi inte har ägnat säkerheten en tanke, utan istället utföra de förberedelser vi kan för att förhindra att något obehagligt inträffar, säger han.

Vilka förberedelser menar du?

– Det gäller att få till en slags hot och riskbedömning runt arrangemanget. Polisen arbetar konkret med att bland annat undersöka olika grupperingars aktivitet på Facebook och andra sociala medier, utifrån en hotbild. Vi har så kallade högriskländer som kommer hit, säger Hansson och nämner bland annat Frankrike, Egypten och Turkiet.

WOC och Torbjörn Hansson har också vänt sig till de polisiära organen, öppna polisen och säkerhetspolisen för synpunkter och information som kan vara användbart i arbetet.

Hur ligger ni till med förberedelserna just nu?

– Säkerhetsbedömningar är i allra högsta grad en färskvara. Därför väntar vi med den slutgiltiga bedömningen alldeles inpå tävlingarna. Men med så många besökare som beräknat på 15 000, går det aldrig att garantera säkerheten.