Regionen funderar över hur man kan ersätta Rondens bussar och minska kostnaderna för sjukresor.
Regionen funderar över hur man kan ersätta Rondens bussar och minska kostnaderna för sjukresor. Bild: Tomas Fasth

Rondens öde fortfarande ovisst – alternativ söks

Diskussionerna om buss­förbindelsen Ronden mellan Strömstad, Uddevalla sjukhus och Näl kommer upp igen när regionstyrelsen möts på tisdagen. Men inget beslut ska fattas nu.

ANNONS
LocationStrömstad||

Sjukreseverksamheten inom Västra Götalandsregionen ses över och i höstas sörjde en utredning för uppståndelsen. Där föreslogs bland annat att just Ronden 6 från Strömstad skulle kunna läggas ner i ett tidigt skede av en omorganisation.

– På januarimötet blir det fortsatt information till politikerna. Det kommer att handla om kostnadsutveckling och om var man kan hitta åtgärder, säger Sverker ­Hänel, chefstjänsteman med ­ansvar för överenskommelser om beställningar.

Frågan handlar om hela sjuk­reseverksamheten kostar 400 miljoner per år, när man räknar in allt från Ronden och sjukresetaxi till ersättning för resor med vanlig kollektivtrafik och egen bil.

Sverker Hänel bekräftar dock att en nedläggning av Ronden 6 fortfarande finns med bland tankarna.

ANNONS

– Det är stora bussar som går på fasta linjer men bara har en handfull passagerare som är sjukresenärer.

Bussarna kan dock ha fler passagerare totalt, eftersom de är öppna också för resenärer som behöver en vanlig kollektivtrafiktransport.

Det är Västtrafik som upphandlar avtalen om busstrafiken på Ronden-linjerna, men hälso- och sjukvårdsnämnderna som står för kostnaderna, förklarar Hänel.

50 procent kommer att åka taxi

Vid en nedläggning av Ronden räknar Västtrafik med att 50 procent av resenärerna istället kommer att åka sjukresetaxi medan 25 procent kommer att resa med vanlig kollektivtrafik och 25 procent med egen bil.

– Avvecklar man Ronden ska den ersättas med en annan trafikform, säger Sverker Hänel.

Betyder det att ni kommer att förhandla med Västtrafik om kollektivtrafik från Strömstad till Näl utan många byten och långa väntetider?

– Vi ska se till hela patient­resan, så att den sker på ett bra sätt. Många av dem som reser är ju äldre och multisjuka.

Han tänker sig att kollektivtrafiken skulle kunna finna nya former.

– Behöver sjukresorna till ­exempel gå med så stora bussar och behöver de gå på fasta linjer, undrar han.

I dag kanske inte Rondens tider stämmer med tiderna för vård­besöken.

Ett alternativ kan vara skyttel­trafik till tågstationerna och att man utgår mera från beställningar än fasta tidtabeller, som den anropsstyrda kollektivtrafiken.

ANNONS

– Man behöver harmonisera bättre. I dag kanske inte Rondens tider stämmer med tiderna för vård­besöken.

Ett beslut om hela sjukreseverksamheten kan komma i regionfullmäktige i maj. Ett beslut om Ronden kan komma i februari-mars.

ANNONS