Arkivbild. Sommaren 2018 bjöd på torka, hetta och många bränder. Och i år kommer skogsbrandrisken tidigare än normalt.
Arkivbild. Sommaren 2018 bjöd på torka, hetta och många bränder. Och i år kommer skogsbrandrisken tidigare än normalt. Bild: Linda Smith

Risk för skogsbrand tidigare än vanligt i år

En gräsbrand bröt ut på Öddö utanför Strömstad på lördagseftermiddagen. Den kom snabbt under kontroll. Räddningstjänsten avråder från eldning på grund torr mark. Under tisdagen infördes eldningsförbud i Sotenäs, Tanums och Strömstads kommuner.

ANNONS
LocationStrömstad||

Ett antal personer gjorde i lördags en liten påskbrasa intill vattnet vid Öddö i Strömstad. De plockade ihop bråte som låg på stranden och tände eld.

LÄS MER:Årets första eldningsförbud har införts

Snart spreds dock elden till gräset i slänten. Den kunde snabbt komma under kontroll och utvecklades aldrig till någon större brand. En mindre gräsbrand uppstod även vid Nordbymotet under helgen.

– Det är oerhört lite som krävs för att elden ska sprida sig nu, säger Strömstads räddningschef Christer Nilsson under tisdagen.

– Räddningstjänsten i Strömstad, Tanum och Sotenäs ska träffas och diskutera om vi ska införa gemensamt eldningsförbud. Det är svårt att ha eldningsförbud när ingen annan grannkommun har det.

ANNONS

Ett gemensamt eldningsförbud i de tre kommunerna skedde också under tisdagen.

Om bränder uppstår under eldningsförbud, kan det bli höga böter.

– Skulle vi åka ut på bränder när det är eldningsförbud, då kommer vi att polisanmäla, förklarar Nilsson och berättar att det sedan i somras införts praxis för hur bränder ska dömas.

– Det är inga småsummor, det kan handla om 15 000 till 20 000 kronor i böter, fortsätter han.

Brandrisken under tisdagen ligger på en måttlig nivå i Strömstad, medan Tanum når den högsta nivån, 5E. Under onsdagen kommer även Strömstad att uppnå högsta nivån.

Nilsson förklarar att skogsbrandsrisken kommer tidigare i år.

– Ofta har det varit torrt men så har det regnat lite och det har kommit upp nytt friskt gräs och det torra har försvunnit. Eller att det varit kallare på natten så det blivit dagg.

Om det är risk att elda på Valborg återstår att se. Enligt SMHI;s tiodagarsprognos kommer regnet in först under 1 maj och 2 maj med en total nivå på 10,2 millimeter.

– Jag kan inte svara på om det är tillräckligt för att minska brandrisken, men det låter väldigt lite, säger Nilsson.

Men en sak är definitivt säkert och som Nilsson uppmanar alla rökare att tänka extra på:

ANNONS

– Man ska inte slänga cigaretter i naturen. Då är det risk att det börjar brinna.

Här finns även utförligt beskrivet hur man eldar säkrast:

Kontrollera alltid att inte eldningsförbud råder.

Eldning bör inte ske i stark vind eller när markvegetationen är torr. Elda aldrig så gnistor eller rök sprids mot byggnader, vägar eller så att el- och teleledningar skadas.

Släckutrustning ska alltid finnas till hands, ex. vattenslang, hink, vattenkanna och lövräfsa.

Undvik att tända på stora mängder brännbart material, dela istället upp materialet i mindre högar.

Minsta säkerhetsavstånd till byggnader, med vinden från bebyggelsen, bör vara:

Gräseldning 25 meter, eldning i mindre omfattning (ca 1-2 kvm) 15 meter, eldning i större omfattning 50 meter, påsk och valborgsmässoeldar 50 meter.

ANNONS