Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Orkan på väg? Förra stora stormen Johanne slog bland annat in över Torskholmspiren. Bild: Pontus Johansson

Risk för orkanstyrka: "Värre än Johanne"

På fredag gäller det att hålla i sig när årets första höststorm är på väg in över Västsverige. Det än så länge namnlösa ovädret kommer att kulminera under sen eftermiddag på fredag och det finns risk att vinden når orkanstyrka.

På fredag drar en kallfront in över Göteborg och Västra Götaland och då gäller det att hålla i hatten. Kraftig blåst och även regn väntas slå hårt mot västkusten.

Gränsen för storm går vid 25 meter per sekund. Tidigare i veckan såg ovädret ut att kunna nå orkanstyrka men har sedan dess nedgraderats – men läget kan hinna förändras.

– Stormen kan uppgraderas till orkan, men troligt att det bli storm, säger meteorologen Erik Rindeskär vid vädertjänsten Foreca.

För att ett oväder ska klassas som orkan måste vindstyrkan nå 32,7 meter per sekund eller högre. I nuläget är det oklart hur stark vind som kommer att uppmätas men klart är att det blir värst ute vid kusten.

– Från fredag eftermiddag finns det risk för stormstyrka i byarna. Längst ut i kustbandet, som gäller Skagerrak, är det risk för orkanstyrka.

Erik Rindeskär fortsätter:

– Intressant är också att vinden under eftermiddag och kvällen vrider mer till sydväst eller västlig. Då påverkar den också längre inåt i landet. Det ser ut att bli riktigt blåsigt och den kan komma att sätta sina spår.

Den 10:e augusti drog stormen Johanne in över bland annat västkusten.

LÄS MER: Stormen Johanne drog in över västkusten

LÄS MER: Stormvindar svepte tag i Strömstad

– Då noterade vi maximala vindbyar vid Nordkoster på 28 m/s och Väderöarna 25 m/s, vilket är stormstyrkor. Jag tror att det här ovädret, om den här prognosen står sig, kan komma att bli värre än stormen Johanne.

Ovädret kommer att kulminera under sen eftermiddag på fredagen. Erik Rindeskärs råd inför fredagen är att se över sin uteplats och surra fast saker som kan flyga iväg.