Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Rekordstort belopp från Initiativrätten till föreningar

Förra året fick kultur-, idrotts- och samhällsföreningar dela på 35 000 kronor – 2019 var summan uppe i 50 000. På onsdagen delade Sparbanksstiftelsen väst ut checkar till glada och tacksamma mottagare.

Kaffet och fikabrödet stod serverat inne på Swedbanks kontor i Strömstad när det vankades utdelning av checkar från Initiativ­rätten. Åtta kommuner ingår i Sparbanksstiftelsen väst som äger aktier i Swedbank.

Sedan ett par år tillbaka har man genom Initiativrätten delat ut pengar – som styrs av aktie­utdelningen – till kultur, idrott- och samhällsföreningar.

Stiftelsens huvudmän Åsa Karlsson och Gunnar Oleniusson, och bankkontorets verksamhetschef Herrman Stenström, samlade representanter från föreningarna som blivit utvalda: Strömstad Handbollsklubb, Strömstad Tennisklubb, Strömstad Badmintonklubb, Strömstad IF, Kulturföreningen Kuling, Teateruppsättningen Folkets Park i Strömstad.

– Vi tycker det känns jättekul. Gensvaret från mottagarna har varit positiv både i dag och när vi meddelat föreningarna om beslutet.

– För oss betyder det jättemycket. Uppdraget att föreslå vilka föreningarna som ska få pengarna är också roligt. Vi ser att det råder stor aktivitet inom kultur- och idrottslivet i Strömstad, säger Gunnar Oleniusson.

Åsa Karlsson instämmer. Hon tycker också att Initiativrättens lokala förgrening är av stor vikt.

– Det känns även bra att vi som lokal bank får vara med, och prioritera vår del av Sparbanksområdet väst som det hette tidigare innan Swedbank. Att Strömstad får del av det här är viktigt, säger hon.

Men har det då varit svårt att välja ut vilka föreningar som ska få pengar? Gunnar Oleniusson berättar om det enkla och rättvisa systemet som bland annat går ut på att man ser vilka föreningar som ska få i år – de andra skrivs ner som kandidater till nästa utdelning.

I år delade man ut totalt 50 000 kronor. Beloppet bestäms av styrelsen i Sparbanksstiftelsen väst.

– Så mycket har vi aldrig tidigare delat ut, säger Åsa Karlsson.

Mottagare:

Teateruppsättningen Folkets Park i Strömstad: 2 000.

Kulturföreningen Kuling: 5 000 kronor.

Strömstad Ridklubb: 5 000.

Näsinge-Lommelands Samhällighetsförening: 5 000.

Strömstad Badmintonklubb: 5 000.

Strömstad Handbollsklubb: 8 000.

Strömstad Tennisklubb: 10 000.

Strömstad IF: 10 000.