Regionen hoppas på snar lösning för Strömstads sjukhus

Framtiden för specialistvården på Strömstads Sjukhus är fortfarande oviss. Sekretessen är total. Inte ens Margareta Fredriksson (L), vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden norr har annan information än att förhandlingarna drar ut på tiden.

ANNONS
LocationStrömstad|

Från nämndens ansvariga tjänsteperson Ulrika Söderlund detsamma som från Margareta Fredriksson, med tillägget: Vi hoppas på ett snart besked förhoppningsvis senare i veckan."

Avtalet med vårdgivaren Aleris, som driver specialistmottagningarna på de tre närsjukhusen Strömstad, Lysekil och Bäckefors. löper ut 31 oktober i år.

Nämnden har sagt att ett alternativ för närsjukhusens specialistvård ska finnas på plats när avtalet löper ut. Det gäller fortfarande.

I en första runda kom inga anbud på fortsatt drift in. Regionen har därefter ändrat i villkoren för att locka intressenter och i mars var beskedet att avtal skulle vara klart 20 maj. Så blev det inte.

Att förhandlingar drar ut på tiden, tolkar du det som att regionen har svårt att komma överens med någon om ett avtal?

ANNONS

– Jag någon svårighet är det säkert. Men det är inte ovanligt att det drar ut på tiden, säger Margareta Fredriksson.

Så länge förhandlingar pågår har hon dock gott hopp om ett avtal, förklarar hon.

– Nämnden har sagt att ett alternativ för närsjukhusens specialistvård ska finnas på plats när avtalet löper ut. Det gäller fortfarande.

Det finns förslag att regionen själv ska ta över. Pågår diskussioner om det också?

– Vi har flera spår. Ett som det talats om är en intraprenad under Nu-sjukvården.

Intraprenad är en form av självstyrande verksamhet där till exempel en personalgrupp kan driva ett boende med egen budget. Hur en intraprenad i det här fallet skulle kunna utformas vet inte Margareta Fredriksson.

LÄS MER: S vill att regionen tar kontroll över vårdutbudet på sjukhuset

LÄS MER: Vill att regionen och kommunen driver sjukhuset

Till det som förändrades efter första försöket att upphandla vården hör att man nu planerar för ökad digitalisering och fler mobila team, berättar hon.

Vi har flera spår. Ett som det talats om är en intraprenad.

Ett problem är att få läkare som vill jobba på de små sjukhusen. Mottagningarna är öppna bara vissa dagar i veckan och läkarna måste pendla.

– Många unga läkare vill ingå i ett team på större sjukhus. Det är sådant som i framtiden kanske kan lösas digitalt. säger Margareta Fredriksson.

ANNONS

Utnyttjandet av vården diskuteras mellan nämnden och kommunerna, berättar hon också.

– Vi har siffror som visar att bara något mer än 50 procent av den vård vi köper för småsjukhusen används.

Då ska man också komma ihåg att det handlar om små volymer, påpekar hon, ofta mottagningar som har öppet en dag var tredje vecka.

På Strömstads sjukhus driver Aleris förutom specialistvård också röntgenavdelningen. Den har ett relativt nytt avtal och omfattas alltså inte av de pågående förhandlingarna.

Aleris driver även träningsbassängen på sjukhuset. Det avtalet löper också ut 31 oktober, men förhandlingar kring den blir en senare fråga, när det är klart hur specialistmottagningarna ska drivas, säger Margareta Fredriksson.

Efter köpet av hela fastigheten är det Strömstads kommun som äger bassängen och avtal ska skrivas med kommunen. Däremot får Aleris ett bidrag från Hälso- och sjukvårdsnämnden på 750 000 kronor för den sjukvårdande behandling som bedrivs i bassängen.

Debatt: Nu kan Strömstads kommun vara med och ta ansvar för vården

Debatt: Inget förtroende för regionen som vårdgivare

Strömstads sjukhus

I sjukhusbyggnaden finns i dag:

Barn- och ungdomsmedicin

Diabetesmottagning

Gynekologimottagning

Hjärtmottagning

Ljusbehandlingsenhet

Logoped, Röntgen

Ögonmottagning

Öron-näsa-halsmottagning.

De drivs av vårdbolaget Aleris.

Avtal löper ut 31 oktober 2022 för alla utom röntgen.

Aleris driver även rehabbassängen. Det är också separat avtal.

I samma lokaler som bassängen finns Närhälsans rehab.

ANNONS