Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lars Hedelin
Bild: Lars Hedelin

Region Väst blir först med ny polishundbil

Polisen i region väst är först med att ta emot landets första exemplar av nya hundpolisbilen. Totalt kommer 300 nya fordon att tillverkas.

Att den första bilen har hamnat i region Väst beror på att regionpolischefen, Klas Johansson, är processägare för polishundverksamheten i Sverige.

– Det känns fantastiskt att vi äntligen har fått fram våra nya bilar. Det här är bra för såväl hundförarna som för hundarna och det innebär att vi får ännu större möjlighet att på ett snabbt och säkert sätt komma till de platser där vi behövs för att rädda liv, säger Klas Johansson i ett pressmeddelande.

Polishundsverksamheten är viktig i polisens arbete i synnerhet när det kommer till att rädda liv. Varje år räddar polisens hundar cirka 100 liv. Antalet uppdrag per år är cirka 35 000 och 1 100 av fallen innebär att leta efter försvunna personer.

Fordonen, som är specialbyggda kostar omkring 800 000 kronor styck. Processen att ta fram en ny bil har varit lång. Allt började 2014 då länsstyrelsen i Skåne ansåg att burarna i de dåvarande bilarna var för små. Jordbruksverket utfärdade året därpå en dispens för de dåvarande fordonen som gäller fram till utgången av 2022, detta under förutsättning att samtliga fordon då är utbytta till nya bilar med tillräckligt stora burar.

Bilen ska rymma två hundar och ha ett burmått 60x80x120 centimeter. Bilen ska ha baksäte, de ska ha hög markfrigång, fyrhjulsdrift, tillräcklig motorstyrka, bra bromsar och erbjuda en god arbetsmiljö, både för hundar och för hundförare.