Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nytt för i år är utnämnandet av Strömstads bästa räkmacka, något som Heidi Caroline Nyström hoppas kan bli ett återkommande inslag. Ny Bild: Alice Nylander
Nytt för i år är utnämnandet av Strömstads bästa räkmacka, något som Heidi Caroline Nyström hoppas kan bli ett återkommande inslag. Ny Bild: Alice Nylander

Räkans dag är tillbaka i en alternativ tappning

I fjol ställdes firandet in, nu är det tillbaka i mindre format. På lördag bjuds det bland annat på tipspromenad och sång i väntan på att Strömstads bästa räkmacka ska koras.

Det var med tungt hjärta som Räkakademin och Strömstad Köpmannaförening förra året meddelade att firandet av Räkans dag fick ställas in på grund av smittläget. Initialt lutade det mot att även 2021 skulle bli utan aktiviteter, men när restriktionerna nyligen lättade möjliggjordes återigen ett firande. Fast i något mindre skala.

Köpmannaföreningens ordförande Heidi Caroline Nyström berättar att det senaste firandet 2019 var ett större dag- och nattfirande där programmet var fullspäckat med bland annat frukost, lotteri, allsång och räkskalningstävlingar. Årets firande är mindre, men till skillnad från 2020 så blir det av.

Programmet

Besökare och Strömstadsbor välkomnas från klockan 10 på lördag den 17:e juli till aktiviteter på torget så som tipspromenad runt Laholmen och besök av Sjöräddningen och Räddningstjänsten för information om säkerhet på land och till havs.

Från kl 11.30 är Frälsningsarmen och Carl Axéll på plats för att framföra räkvisor i väntan på att Strömstads bästa räkmacka ska koras kl 13.30. Firandet gästas även av räktrålaren Brattskär där det mellan kl 14 och 16 är möjligt att köpa räkor direkt från båten i Södra hamnen.

På lördag blir det ännu en gång möjligt att se de rosa räkvästarna i Strömstad. Bild: Linn Anglerfjord
På lördag blir det ännu en gång möjligt att se de rosa räkvästarna i Strömstad. Bild: Linn Anglerfjord

Ser fram emot firandet

Heidi Caroline Nyström beskriver Räkans dag som en trevlig och social tradition som för en dag låter stadens invånare och butiksinnehavare komma samman i ett gemensamt firande. Hon gläds därför åt att firandet återigen kan ta plats.

– Det känns väldigt bra och viktigt. Jag tänker att räkan och Räkans dag är en del av Strömstad, ett kulturminne nästan. Det sitter i själen för väldigt många. Vi har fortfarande många som sysslar med räkfiske. och vi har de som kan hela historien. Det är viktigt att vi som är en stad vid havet, som till och med har Sveriges första nationalpark till havs, är måna om att värna om yrket, havet och ett hållbart fiske.

Vad är dina förhoppningar för dagen?

– Jag hoppas att det är en del människor som kommer att äta räkor, för det finns många ställen där man kan få det serverat. Jag hoppas att folk kommer ihåg att hålla avstånd, särskilt när det är musik och dags att kora bästa räkmackan. Och så hoppas jag att vi blir påminda om hur Räkans dag faktiskt kan vara, så att alla är redo för nästa år.