Ekonomichef Carsten Sörlie (arkivbild).
Ekonomichef Carsten Sörlie (arkivbild). Bild: Thomas Bennelind

Prognos: 47 miljoner i vinst för Strömstads kommun

Ökad färjetrafik och försäljning av fonder är ett par av anledningarna till att Strömstad kommun gör större vinst än budgeterat. För pengarna ska det bland annat satsas på att digitalisera bygglovsansökningar.

ANNONS

I år hade Strömstad kommun räknat med att göra en vinst på 30 miljoner kronor, men enligt en ny prognos ökar vinsten med ytterligare 17 miljoner kronor. Det som ligger till grund för tillskottet är intäkter som är svåra att förutspå.

– Färjetrafiken går bättre och där har vi intäkter som är knutna till trafiken: Hamnavgifter som bygger på antal tilläggningar, passagerare och bilar, säger Carsten Sörlie, ekonomichef på Strömstad kommun.

Dessutom har kommunen sålt pensionsfonder för att hålla sig inom ramen för investeringsgränser. Den försäljningen är knuten till en ny lag som handlar om ett tak för kommunala investeringar, enligt Carsten Sörlie.

ANNONS

– Vi är en av väldigt få kommuner som har sådana pensionsfonder.

Dock verkar de gå bra.

– I år har våra pensionsfonder ökat med tio miljoner kronor, säger han.

En utdelning från det kommunalägda kreditmarknadsbolaget Kommuninvest har också gett ett extra klirr i kommunkassan. Nu ser ekonomichefen utrymme till verksamhetsutveckling.

– Det är viktigt att vi inte öppnar kakburken utan använder pengarna rätt för att få en bättre kommun, säger Carsten Sörlie.

Som exempel på utveckling nämner han att digitalisera förfrågningar som i dag sker via handläggare. Det kan vara i ärenden som enklare bygglovsförfrågningar, ansökningar om försörjningsstöd eller begäran av handlingar. Tanken är att en robot ska kunna sköta det arbetet.

– Vi lever i en tid då vissa vill digitalisera så mycket som möjligt men det finns många äldre som tycker det är svårt med datorer. Därför är det viktigt att vi jobbar med att utveckla det digitala och samtidigt upprätthåller ett tillfredsställande utbud för de som inte har samma datorvana, säger han.

En del av vinsten kommer också från effektiviseringar inom kommunen.

– Det är gjort ett jättebra arbete i förvaltningarna. Det låg ett effektiviseringskrav och alla kommunens delar har bidragit till det här.

ANNONS

Carsten Sörlie poängterar att de 17 miljoner kronorna än så länge inte är fastställda utan bara en prognos.

– Men vi tror inte att resultatet kommer att landa särskilt långt därifrån.

ANNONS