Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen blev attackerad under en bilträff vid Svinesunds gamla handelsområde. Bild: Stefan Bennhage
Polisen blev attackerad under en bilträff vid Svinesunds gamla handelsområde. Bild: Stefan Bennhage

Polis attackerad vid bilträff i Svinesund

Bilträffen på valborgsmässoaftonen vid gamla handelsområdet i Svinesund blev mycket stökig. – Någon försökte träffa polisen med en flaska och de plockade bort en registreringsplåt på en av polisbilarna, säger Martin Landberg, vakthavande befäl vid Strömstadspolisen.

Oroligheterna började klockan 21 på lördagskvällen. En polispatrull från Strömstad tvingades tillkalla förstärkningar från Uddevalla sedan träffen med uppskattningsvis 250 bilar eskalerat.

Anmälningar har upprättats om försök till våld mot tjänsteman, grov olovlig körning och egenmäktigt förfarande. Polisen fick också uppgifter om att det skulle anordnas olaglig biltävling, street racing.

– Det var norska ungdomar med cirka 250 bilar som samlats. Det blev turbulens, det är inte enkelt när det är så mycket folk. Bland annat var det någon som kastat en flaska mot polisen, men inte träffat. Det kunde lika gärna ha gått illa. Man har också plockat av en registreringsskylt på en polisbil, säger Martin Landberg.

Ingen är i nuläget gripen efter upploppet, uppger Martin Landberg.

Händelsen oroar på flera sätt. Martin Landberg har en teori om att senaste tidens upplopp mot polisen i städer, som Norrköping och Linköping, kan ha triggat igång en förödande våldsvåg mot anställda inom polis, ambulans och brandkår.

– Man tror att man kan agera som man tycker när polisen kommer till platsen. Det är inte okej från samhällets sida, men däremot från vissa ungdomar och folk som inte har respekten för varken polis eller blåljuspersonal, säger han.