Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
HR-chef Karin Mellberg, till vänster, tillsammans med Mimi Bilonda och Christine Bergelin som arbetar i kommunens reception, och längst till höger kommunikationschef Maria Kvarnbäck. Bild: Marita Adamsson
HR-chef Karin Mellberg, till vänster, tillsammans med Mimi Bilonda och Christine Bergelin som arbetar i kommunens reception, och längst till höger kommunikationschef Maria Kvarnbäck. Bild: Marita Adamsson

Personalchefen: "Vi har full yttrandefrihet"

Karin Mellberg Jansson är HR-chef, alltså personalansvarig, på Strömstads kommun.
– Jag uppfattar det inte som att vi har en tystnadskultur. Så ska man inte uppleva sin arbetsplats och vi har ett system för delaktighet, bland annat genom facklig samverkan, säger hon.

Systemet ska göra att det pågår en ständig dialog på olika nivåer inom olika verksamheter, med fackliga företrädare, inom förvaltningarna och på arbetsplatser på den lokala nivån, bland annat som regelbundna arbetsplatsträffar, som bör hållas en gång per månad.

Då träffar medarbetarna sin närmsta chef och diskuterar bland annat hur verksamheten ska utvecklas. Den diskussionen är viktig.

– Utvecklingen kan ju komma via arbetsplatsträffarna, säger Karin Mellberg Jansson.

– Vi har också ett signalsystem, bland annat skyddsombud och ett digitalt system där man kan anmäla om något hänt. Då ska chefen utreda händelsen.

LÄS MER: Förskolläraren: "Man är tyst och håller sig lojal"

LÄS MER: Facken märker av en rädsla att prata om problem

En anställd som ger uttryck för åsikter och kritik offentligt har odiskutabel rätt att göra det, betonar hon.

– Vi har full yttrandefrihet. Vi skulle aldrig efterfråga vem som sagt vad eller vad man tycker privat.

– Man om jag som HR-chef fick en fråga om hur man ska agera om man har synpunkter skulle jag säga att det bra att ta upp problemet på en arbetsplatsträff.

– Det är tråkigt om man inte går vägen genom organisationen.

Om en anställd på till exempel ett äldreboende eller en skola upplever att det råder personalbrist och känner sig stressad, vad ska hen göra då?

– Ta upp det på arbetsplatsträffen så man kan diskutera hur man kan skapa en bra arbetssituation och förtroende för verksamheten hos exempelvis anhöriga.

– Jag önskar en kultur där man kan tala med sin chef om det, men har man problem eller kritik och inte vågar gå till sin närmsta chef ska man vända sig till en högre chef eller direkt till HR-avdelningen, säger Karin Mellberg Jansson.

– Allt går inte att ändra. En chef kan vara låst av beslut från högre ort och alla kan inte vara nöjda med arbetssituationen varje dag. Men att anställda har synpunkter uppmuntrar vi. Man får inte sparken för att man har åsikter, vi har aldrig varit i närheten av det.

Om anhöriga märker att personalen inte räcker till, är det då okej om anställda förklarar att det till exempel beror på personalbrist?

– Ja, det är ju fakta.

Det ska mer till än att man beskriver negativa följder av beslut, om till exempel besparingar, för att det ska betraktas som illojalt, säger hon.

– Men skulle till exempel en anställd på en förskola säga till en förälder att "om jag var du skulle jag ta mitt barn härifrån". börjar man närma sig en gräns.

Därför är det viktigt att man skiljer på vad man gör i sin yrkesutövning och som privatperson, anser HR-chefen. Vad man har för åsikter privat har kommunen som arbetsgivare inte med att göra och man har full rätt att till exempel göra inlägg i sociala medier, yttra sig i tidningar eller gå i demonstrationståg, så länge man inte röjer sekretessbelagda uppgifter. Men sådana rör inte allmänna förhållanden utan personliga uppgifter, som diagnoser eller utredningar av enskilda inom socialtjänsten.

Tror du att det finns mellanchefer som försöker hålla nere kritik?

– Man kan vilja hålla nere oro hos anhöriga. Det är inte bra att skapa onödig oro.

Tror du man kan använda risken att skapa oro som täckmantel för att tysta kritik?

– Det hoppas jag verkligen inte.

Kommunikationschefen Maria Kvarnbäck har anslutit sig till intervjun och säger att Strömstads kommun eftersträvar en öppenhetskultur.

– Det viktigaste är att man pratar om det man upplever och känner på arbetsplatsen. Det är ett viktigt led i chefsutbildningen. Vi pratar om möjligheter för alla att uttrycka sina synpunkter på introduktionsdagar för nyanställda och på utbildningsdagar för chefer

– Men det är inte alltid lätt. Det kan finnas olika kulturer på olika arbetsplatser. Människor är komplexa varelser och vi är olika som personer.

Kommunen har just genomfört en utbildning i kommunikativt ledarskap för såväl chefer som politiker, berättar Karin Mellberg Jansson.

–Det var en uppskattad utbildning, som bland annat handlade om hur man får fram och förklarar vad man menar.