Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, och Jennie Persson, enhetschef inom äldreomsorgen, förklarar hur kommunen fördelar korttidspatienter på ett sätt som ska minska risken att få in smitta.
Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, och Jennie Persson, enhetschef inom äldreomsorgen, förklarar hur kommunen fördelar korttidspatienter på ett sätt som ska minska risken att få in smitta. Bild: Marita Adamsson

Omorganiserar vårdplatser för att undvika smitta

Korttidsboendet på Udden reserveras för patienter som kan ha någon form av smittrisk, medan andra korttidsvårdade får plats på Beatebergs avdelning Vit. Omorganisationen görs för att ytterligare begränsa risken att få in smitta i vård och omsorg i Strömstad.

ANNONS
LocationStrömstad||

Fortfarande fanns på tisdagen ingen konstaterad smitta inom äldrevård, hemtjänst eller på andra boenden i Strömstad.

Provtagning är igång av personal som har milda luftvägssymptom. En person har hittills testats positivt för covid-19 men hade turligt nog inte arbetat på ett tag, berättar Jennie Persson, chef inom äldreomsorgen.

Avdelning Vit avlastar sedan en tid Udden som korttidsboende, för att skapa enkelrum åt alla. Förändringen nu är ytterligare en förberedelse för att kunna ta hand om personer som utsatts för någon form av smittrisk och undvika att bland dem med andra.

Det kan gälla patienter som haft covid-19, skrivs ut från sjukhus och behöver en tids korttidsboende eller sådana som befunnit sig i en miljö där smitta kan ha förekommit.

ANNONS

Det görs en riskbedömning av var och en i samband med vårdplaneringen innan någon flyttar till ett korttidsboende, förklarar Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, socialchef Monica Birgersson och verksamhetschef Jennie Persson.

Ska inte ha pågående covid-19-smitta

Men de som kommer till Udden ska inte ha en pågående smittande covid-19-infektion, kräver Strömstads ansvariga.

Alla som skickas hem från sjukhusen testas dock inte rutinmässigt, utan bara om det finns misstanke om infektion. Man räknar med att en person som haft covid-19 är smittfri om hen varit symptomfri i 48 timmar och det gått sju dagar från insjuknandet.

Men riktlinjerna har nyligen ändrats för gruppen 70+, där gäller nu 48 smittfria timmar men 14 dagar från insjuknandet.

Skulle någon bli sjuk i covid-19 på korttidsboendena gäller samma som på till exempel särskilt boende: Den sjuke isoleras i sitt rum och all personal bär erforderlig skyddsutrustning.

– Udden ligger avskilt i sjukhusfastigheten och att hålla vårdtagare isär är lätt att genomföra i lokalen, säger Jennie Persson.

Besöksförbud kommer att råda och risken för spridning av eventuell smitta minimeras på alla sätt

Udden blir på det sättet en avdelning där man vidtar extra försiktighetsåtgärder för att minska risken för smitta. Har en person kommit från sjukhus och efter en tid på Udden visar sig frisk kan hen flytta hem igen.

– Övriga verksamheter i sjukhusfastigheten får information, besöksförbud kommer att råda och risken för spridning av eventuell smitta minimeras på alla sätt, förtydligar Jennie Persson.

ANNONS

Sveriges socialminister Lena Hallengren har i intervjuer varit kritisk till att regionerna inte fått större fart på testningen, trots att det finns material och pengar. Har ni någon förklaring?

– Vi verkar ha nått en platå. Det finns kanske inte så många misstänkta fall, säger socialchef Monica Birgersson.

– Vi har inte så stor sjukfrånvaro, noterar Jennie Persson.

Antikroppstester kan komma att starta nästa vecka

Monica Birgersson väntar med spänning på antikroppstesterna, som kan ge stöd åt forskning och en fingervisning om hur många som haft sjukdomen. Enligt de uppgifter hon har kan de komma att starta nästa vecka.

– Regionen har tillsätt en projektledare för forskning, Det behövs också.

– Det har vari litet oklart vem som ska testas, säger Lena Olsson.

Men i Strömstad testar man sedan tidigare alla som har symptom och bor på särskilt boende eller har hemtjänst. De utökade testerna, som är i gång nu, gäller i ett första steg personal inom vård och omsorg, som visar lätta luftvägssymptom, sådana som de i vanligt fall kunde gått till jobbet med.

Logistiken, som det talats mycket om, ser ut så här: Efter 24 timmar kan de som ska provtas få ett självtest-kit via ett utlämningsställe. De får sedan topsa svalg och näsa, samt saliv från en mugg. Provet lämnas till mottagande vårdcentral – i Strömstad är det Capio – och skickas till Stockholm för analys.

ANNONS

Svaret kommer i individens egen mobil efter cirka ett dygn, tillsammans med rekommendationer för hur den ska agera som visar sig ha covid- 19.

ANNONS