Nytt kontor ska hjälpa arbetslösa i Strömstad

I Strömstad visade siffror över mars månad på en arbetslöshet på 11,4 procent. Nu kan arbetslösa få hjälp med att matchas till nytt jobb eller utbildning via utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia som nu etablerat sig i Strömstad.

ANNONS
LocationStrömstad|

Pandemin har gjort siffrorna över arbetslösheten dystra i Strömstad. I mars 2021 hade arbetslösheten ökat med 4,9 procentenheter jämfört med samma period förra året.

Den som är arbetslös ska först söka sig till Arbetsförmedlingen, och när man skrivit in sig där kan man få hjälp av det statliga utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia. I början av april slog de upp dörrarna till sitt fysiska kontor i Strömstad och ska möta arbetslösa Strömstadsbor som behöver stöd och råd i jobbsökandet. Att de slog upp ett kontor i Strömstad har flera anledningar.

– Vi vill hjälpa till där behovet finns, vi har nyligen etablerat oss på många orter runt om i landet men vi ser ju också var det finns ett behov och det ser vi i Strömstad, säger Katarina Devell, kommunikationschef vid Lernia.

ANNONS

LÄS MER: Arbetslösheten fortsätter stiga

Ska knyta kontakter med arbetsgivare

På kontoret i Strömstad har handledare Pia Gustavsson fått upp datorn på skrivbordet. Hon arbetar som handledare och coach.

– Mitt uppdrag är att stödja och coacha arbetssökande och knyta kontakter med näringslivet, säger hon.

Lernia sysslar med utbildning, bemanning och matchning - och i Strömstad är det tjänsten matchning de kommer att erbjuda.

– Vårt mål är att matcha arbetssökande med rätt jobb, och också till rätt utbildning. Ibland kanske man behöver ta ett truckkort för att kvalificera sig till ett jobb, så det behöver inte handla om långa utbildningar man måste hoppa på för att kunna få ett visst jobb, säger Katarina Devell.

Pia Gustavssons uppdrag är att knyta kontakter med näringslivet och vara handledare för de som söker jobb.

– Vi ska presentera oss på arbetsgivarmarknaden att vi finns. Vi är länken mellan arbetssökande och arbetsgivarna, och mitt jobb är att få till en så bra match som möjligt.

LÄS MER: Tine Therese står utan jobb: "En absurd situation"

Under rådande omständigheter sker alla möten digitalt. De arbetssökande kan bland annat få hjälp med att skriva cv eller träna inför en arbetsintervju, och man träffar sin personliga handledare som tar fram en plan som ska leda till nytt jobb.

ANNONS

– Vi finns ju till för att motivera och stötta, och det klart att det för många säkert hade varit bra att ses på riktigt, men det digitala har fungerat bra och vi anpassar oss efter de restriktioner som finns, säger Katarina Devell.

ANNONS