Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Roger Hansson, ägare till Ica Kvantum, säger att de länge räknat med 165 personer som max i butiken.  Bild: Victoria Petersson
Roger Hansson, ägare till Ica Kvantum, säger att de länge räknat med 165 personer som max i butiken. Bild: Victoria Petersson

Nya maxantal i butiken - så ska trängsel förhindras

Den nya pandemilagen gör att butiker måste sätta en maxgräns på antalet personer som får vistas där samtidigt. På Ica Kvantum i Strömstad har man sedan länge räknat kunder för att minska risken för trängsel i gångarna.
– Jag går ofta och räknar kunder i butiken, men vi har inte varit uppe på maxantal än, säger Roger Hansson.

Sedan lagen trädde i kraft den 10 januari gäller att varje person ska ha 10 kvadratmeter i en butik att disponera. Det avgör hur många kunder som samtidigt får vara inne i butiker.

Roger Hansson, ägare på Ica Kvantum, berättar att mataffären har en säljyta på 2 200 kvadratmeter och när ytor för hyllor och liknande räknats bort så återstår 1650 kvadratmeter, som då delat med tio kvadratmeter per person blir 165 kunder som max i butiken.

– Vi har haft den siffran sedan en längre tid tillbaka, men nu måste vi kommunicera ut vad som gäller för våra kunder, säger Roger Hansson och visar informationsskylten som står vid entrén.

Högt tryck under julhandeln

Under julhandeln när trycket var som störst så var det 120 personer inne i butiken samtidigt berättar han. Sedan gränsen stängde har de inte varit uppe på 165 personer någon gång.

– Jag vet att vi stoppade kunder en stund under midsommarhelgen, men det har vi inte behövt göra sedan dess. Vid större shoppingdagar har vi väktare vid entrén för att motverka trängsel, säger Roger Hansson.

– De flesta säger "oj oj, just det" när jag påminner om avstånd. Jag kan se att folk står i en liten grupp och pratar, då har man träffat nån man känner. Då påminner jag att man gärna får prata på utsidan, säger Roger Hansson. Bild: Victoria Petersson
– De flesta säger "oj oj, just det" när jag påminner om avstånd. Jag kan se att folk står i en liten grupp och pratar, då har man träffat nån man känner. Då påminner jag att man gärna får prata på utsidan, säger Roger Hansson. Bild: Victoria Petersson

Nästa stora mathögtid är påsken, och då kommer det vara väktare på plats. Några väktare kommer inte stå utanför Ica Kvantum nu, men butiken jobbar med flera trängselvärdar som går runt i butiken och ser till att folk håller avstånd.

– Om vi märker att det börjar bli mycket folk i butiken så börjar räkna kunder vid kassorna och jobbar mig "bakåt" i butiken och en annan i personalen börjar vid ingången och räknar kunder tills vi möts på mitten, säger Roger Hansson.

De flesta säger "oj oj, just det" när jag påminner om avstånd. Jag kan se att folk står i en liten grupp och pratar, då har man träffat nån man känner. Då påminner jag om att hålla avstånd

Påminner om avstånd ute i butiken

Han har inte upplevt att folk blir arga eller irriterade när han eller trängselvärdarna påminner om avstånd.

– De flesta säger "oj oj, just det" när jag påminner om avstånd. Jag kan se att folk står i en liten grupp och pratar, då har man träffat nån man känner. Då påminner jag om att hålla avstånd.

Mellan klockan 7 och 8 på morgonen så är det öppet för de i riskgrupper, och efter klockan 20 på kvällen är det som lugnast. Butiken uppmanar, via sina sociala kanaler, att handla när det inte är så mycket folk och att helst bara en ur hushållet handlar.

Sedan lagen trädde i kraft den 10 januari gäller att varje person ska ha 10 kvadratmeter att disponera i en butik. Det avgör hur många kunder som samtidigt får vara inne i butiker. Bild: Victoria Petersson
Sedan lagen trädde i kraft den 10 januari gäller att varje person ska ha 10 kvadratmeter att disponera i en butik. Det avgör hur många kunder som samtidigt får vara inne i butiker. Bild: Victoria Petersson

– Egentligen är det inte alltid antalet kunder som är det viktiga. Det kan vara 100 kunder inne men ingen trängsel, men ibland är det bara 40 kunder men då kanske alla ska till mejeriavdelningen och så blir det trängsel.

Vill utöka onlinehandeln

Onlinehandeln har varit en succé, och de går nu på maxkapacitet berättar Roger Hansson. De har lämnat in en bygglovsansökan för att kunna flytta pantstationen och frigöra mer plats till onlinehandeln.

– Vi var i startgroparna med onlinehandel innan pandemin men sen fick vi skynda på lite. Vi skulle kunna dubbla vår onlinehandel om vi får igenom bygglovet.

Han betonar att butiken ska ge de bästa förutsättningarna för att handla säkert, men också att det är ett eget ansvar att hålla avstånd.

– Det är viktigt nu att alla tar ett ansvar nu när sjukvården går på knäna. Jag känner flera som blivit väldigt dåliga så det är inget att leka med. När alla tar sitt ansvar så blir det lättare för oss också.

Pandemilagen:

Från och med 10 januari började den nya pandemilagen gälla. Då införs bindande regler mot en rad verksamheter, som nu åläggs med krav att begränsa antalet besökare.

Verksamheterna som påverkas är:

Handelsplatser, som butiker och varuhus

Sportanläggningar, som gym och badhus

Uthyrningsverksamheter i anknytning till sportverksamhet

Verksamheterna måste sätta en maxgräns för antalet personer som får visas i lokalen. Varje person ska minst ha 10 kvadratmeter att disponera.

Lagen gäller fram till och med 30 september. Regeringen kan besluta om begränsade öppettider eller hur många personer som får vistas i en lokal eller plats. I mycket allvarliga fall kan verksamheter helt stängas ned eller av.

Källa: Regeringskansliet