Nya beskedet: Norge kan skrota testningen vid gränsen

Under torsdagens pressträff med norska regeringen meddelar Folkehelseinstituttet att personer som tillbringat mindre än ett dygn utomlands kan komma att slippa testet vid återinträde till Norge, rapporterar VG och Halden Arbeiderblad.

ANNONS
LocationSvinesund||

Om regeringen väljer att följa myndighetens rekommendation så slipper till exempel norrmän som varit i Sverige på en dagstur att testa sig vid återkomst till Norge.

– Test vid ankomst efter en kort vistelse (mindre än 1 dag) i ett karantänområde har vi tidigare påpekat att det har ett litet värde för att upptäcka infektion. Undantag från testkrav för resenärer som vistas mindre än 24 timmar kan införas redan nu, även om detta kan vara utmanande att genomföra i praktiken, skriver Folkehelseinstituttet i sin bedömning enligt HA.

Men FHI och det norska hälsodirektoratet har tidigare rekommenderat regeringen detta, men då valde regeringen att inte införa dessa ändringar.

ANNONS

Statsminister Erna Solberg meddelade också på pressträffen att de följer FHI:s råd om att skjuta på nästa steg i öppnandet av landet, då det nu är höga nivåer av smittofall i Norge.

Nya beskedet gäller också att från 12 september så kan partners och familjemedlemmar från länder utanför EU resa in till Norge. Detta gäller vuxna barn och styvbarn, föräldrar till vuxna barn (lättnader för föräldrar till minderåriga barn är redan införda), mor-och farföräldrar, barnbarn, och flick -pojkvänner över 18 år.

Den norska regeringen gav också beskedet att 12-15-åringar ska erbjudas en vaccindos. Anledningen är att FHI:s rekommendation menar att risken för allvarlig sjukdom minskar med en dos, och risken för den sällsynta biverkningen hjärtmuskelinflammation ”som främst uppkommit efter den andra dosen”, enligt FHI.

ANNONS