Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fritidsverksamheten jobbar aktivt med värdegrundsfrågor, enligt Jan-Vidar Seljegren. Bild: Olle Lindeborg
Fritidsverksamheten jobbar aktivt med värdegrundsfrågor, enligt Jan-Vidar Seljegren. Bild: Olle Lindeborg

Ny satsning på ungdomars fritid – nu öppnar kommunen fritidsgård i Skee

Strömstads kommun har under måndagen slagit upp dörrarna till en ny fritidsgård mittemot skolan i Skee. Fritidsledarna Jan-Vidar Seljegren och Emma Knutsson hoppas att den nya verksamheten ska öka ungdomars delaktighet i samhället.

Ett flertal barn var under måndag eftermiddag på plats inför öppnandet av den nya fritidsgården vid Skee skola. När klockan närmade sig 16 hördes hur barn bankade sina händer mot fönstren.

– Det är jättekul att vi kan öppna en fritidsgård till, säger Jan-Vidar Seljegren som jobbar med fritidsverksamheten i Strömstads kommun.

På Kulturhuset Skagerack finns redan en etablerad fritidsgård. På fritidsgården i Strömstad går det att spela biljard, pingis, besöka ett e-sportrum, spela sällskapsspel och se på film, enligt kommunens hemsida. På den nyöppnade fritidsgården kommer utbudet att vara av ett liknande slag. Precis som på Skagerack kommer det att finnas möjlighet att spela pingis och se på film. Den som vill kommer även att kunna pyssla och spela kort.

– Vi hoppas att det ger ungdomarna en meningsfull fritid, säger Emma Knutsson, även hon verksam inom kommunens fritidsverksamhet.

– De som sitter hemma blir mer delaktiga, säger Jan-Vidar Seljegren som menar att det här blir ett bra alternativ oavsett om du är med i en förening eller inte.

När klockan närmar sig 16 blir det en nedräkning på sekunden. Efter öppnandet dröjer det inte lång tid innan kön till kiosken har ringlat sig lång. Eftersom det är premiär för den nya fritidsgården bjuds det på gratis mat och fika, den som vill kan få både korv med bröd och kanelbulle.

Ljudnivån är hög i lokalen. Bland barnen återfinns en del föräldrar och representanter från kommunen. Lena Martinsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, och Kurt Dahlberg, fritidsansvarig, finns närvarande.

– Det fanns ett behov i Skee, säger Kurt Dahlberg.

– Det finns ett talesätt: "Det behövs en hel by för att fostra ett barn".

Fritidsgården i Skee är ett test som löper över ett halvår. Öppettiderna kommer att vara måndag och tisdag, klockan 16 till 21. Politikerna kommer att göra en bedömning av hur det har funkat och kommer sedan att fatta ett beslut kring fortsättningen.

– Jag tror det är viktigt att ha något att göra. Ett ställe att träffas på, säger Lena Martinsson.

Emma Knutsson och Jan-Vidar Seljegren har mycket att stå i under den första öppningstimmen. Bild: Olle Lindeborg
Emma Knutsson och Jan-Vidar Seljegren har mycket att stå i under den första öppningstimmen. Bild: Olle Lindeborg

Vid ett bord sitter ett sexårigt barn som precis har börjat första klass. Hon fikar tillsammans med sin mamma och en kompis. Hennes mamma vill inte att hennes barn förekommer med namn och bild i tidningen, men hon har ingenting emot att det hennes dotter säger kommer med.

– Jag tycker det är kul för att vi lär oss jättemycket matte och så hjälper lärarna oss att börja läsa, säger barnet.

Hon tycker om fritidsgården och skolan fast på lite olika sätt. På fritidsgården är det trevligt med all mat och allt godis som finns till försäljning.

Emma Knutsson och Jan-Vidar Seljegren har mycket att stå i under den första öppningstimmen.