Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Susanne de Barès kommer i höst att arbeta som lärare på Kosters skola. Bild: Ebba Raij
Susanne de Barès kommer i höst att arbeta som lärare på Kosters skola. Bild: Ebba Raij

Ny lärare har skrivit på för Kosters skola

Under fredagsförmiddagen skrev den nya Kosterläraren, Susanne de Barès, på sitt anställningskontrakt. Det be­tyder att barnen kan gå kvar i Kosters skola till hösten.

Oron bland föräldrar och barn på Koster har varit stor den sen­aste veckan. Åsa Eriksson har två småttingar, fyra och sju år gamla. Om de hade varit tvungna att ta sig till Strömstad för att gå i skola och förskola vet hon inte om de hade kunnat bo kvar på ön.

– Det är så vi känner i min familj. Personligen tycker jag att barnen är för små för att åka in när de går i fyran.

– Om man är ute på Koster och barnen är inne i Strömstad blir det väldigt jobbigt ifall något skulle hända, säger hon.

I torsdags skulle barn- och utbildningsnämnden ha hållit ett extrainsatt möte med anledning av lärarsituationen. Men i och med att en sökande visat stort intresse ställdes det in. Under fredagsförmiddagen tog sig den blivande Kosterläraren Susanne de Barès till Valemyrskolan för att signera anställningskontraktet.

Koppling till Bohuslän

Hon är från Göteborg men har bott över 20 år i trakterna kring Stockholm. Kopplingen till Bohuslän har hon via farmor som var från Sannäs.

– Där har jag varit alla mina somrar.

För några år sedan besökte hon Koster och slogs redan då av att det vore härligt att jobba som lärare där. När det nu öppnade sig en tjänst kom hon slutligen till skott.

– Det känns väldigt spännande.

I veckan har Susanne de Barès varit ute på ön och besökt skolan. Och Kosterborna har engagerat sig för att hon ska ha någonstans att bo. Redan har hon varit och tittat på två boendealternativ.

– Först tänkte jag att jag skulle bo i Strömstad men nu är jag mer inne på att bo på Koster. Det är det troligaste alternativet.

Känns det som att du räddar Koster?

– Jag vet inte, det vill jag nog inte ta på mig. Men det känns väldigt roligt. Det blir ett annorlunda lärarliv på en så liten skola.

Om Strömstads kommun inte hade hittat någon behörig lärare skulle tjänsten varit tillgänglig att söka fram till den sista juli. Om det vid den tiden fortfarande hade varit tomt i ansökningshögen skulle barnen på Koster behövt ställa in sig på en höst i Strömstad. Lena Martinsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, hade dock varit öppen för alternativ gällande de yngsta barnen.

– Jag tänker på dagmamma och dagpappa, den diskussionen har också varit öppen. Planen hade annars varit att kommunal personal tog hand om barnen på båten under turen in till Strömstad.