Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alice Nylander går tredje året på Strömstad Gymnasium. Bild: Jakob Simonson
Alice Nylander går tredje året på Strömstad Gymnasium. Bild: Jakob Simonson

Nu stänger Strömstad Gymnasium – elever får arbeta hemifrån

Strömstads kommun beslutade i enlighet med regeringens rekommendation att stänga Strömstad Gymnasium från och med onsdagen. Eleverna ska från och med nu arbeta hemifrån med hjälp av ett digitalt verktyg.

Det var på tisdagen som regeringen, med anledning av coronasmittan, gav rekommendationen att gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor ska stängas över hela landet.

– Vi följer regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Lena Martinsson (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Strömstad.

Därmed stänger Strömstad Gymnasium från och med onsdagen.

Hur ska undervisningen gå till nu?

– Eleverna har i dag fått information på skolan om att ta med sina datorer, skolböcker och andra hjälpmedel hem och i fortsättningen arbeta hemifrån. Lärarna kommer sedan att skicka information om vad eleverna ska arbeta med genom ett digitalt verktyg.

Är eleverna bekanta med det här verktyget sedan tidigare?

– Ja, de har jobbat med det tidigare.

Finns det någon uppsatt tidsgräns för hur länge detta kommer att gälla?

– Nej, någon tidsgräns finns inte utan vi följer vad regeringen och myndigheterna säger. Det är bara sagt att detta är vad som gäller tills vidare.

Stefan Löfven sa också vid presskonferensen att man i ett senare skede kan komma att behöva stänga förskolor och skolor, vilket därför förbereds.

Har ni fått några indikationer på att det kan vara aktuellt att stänga grundskolor och förskolor framöver?

– Nej, vi har inte fått några indikationer på det. Men vi har jobbat utifrån det scenariet att det kan bli aktuellt, så det finns planer för det, säger Lena Martinsson.

Ni har beredskap för att med kort varsel stänga skolor och förskolor i kommunen?

– Ja, det är vi beredda på. Vi har även tagit med i beräkningen att vi behöver hålla skolor och förskolor öppna för barn till föräldrar som jobbar med de mest samhällsviktiga funktionerna i kommunen.

Bereder sig på att jobba hemifrån

Alice Nylander går tredje året på samhällsvetenskapliga programmet på Strömstad Gymnasium. Jag träffar henne utanför skolan efter att hon slutat för dagen på tisdagen. Hon bereder sig på att från och med nu sköta skolarbetet hemifrån.

– Ja, vi har fått veta i dag att från och med i morgon är det distansundervisning hemifrån som gäller. Vi har delat in oss i grupper i ett digitalt verktyg som vi ska använda för att få information och kunna kommunicera med läraren, säger Alice Nylander.

Har ni haft på känn att det här kan komma att ske?

– Ja, stämningen har varit lite att det kommer att bli så här förr eller senare, så man har varit lite förberedd på det. Men det kom väldigt snabbt, det här beskedet, vi vet inte hur länge det kommer att gälla och det finns en viss osäkerhet. Jag hoppas att vi får mer information i morgon.

Hur känns detta?

– Det känns lite tråkigt för min egen del, jag är hellre i skolan än jobbar hemifrån ensam. Även om kanske inte alla tycker så, säger Alice Nylander med ett leende.

Hur tror du att det här arbetssättet kommer att fungera för dig?

– För min del, så länge kommunikationen fungerar och man har klart för sig vad man ska göra och när det ska vara klart, så tror jag att det kommer att fungera bra.

Med tanke på att detta är sista terminen för dig på gymnasiet, hur är det för dig att en sån här sak händer?

– Jag tycker inte att det är jättekul. Man vet ju inte just nu hur det kommer att påverka allt som har med studenten, betygen, intagningen till högskola och annat att göra.

Hon säger att det förekommer många spekulationer och mycket falsk information om coronasmittan och allt som har med den att göra.

– Man ser att det delas all möjlig information, som inte verkar stämma. Om det är någon tid man ska uppmana till källkritik så är det definitivt nu.

Skärpta åtgärder för minskad smittspridning

Som en effekt av nationella direktiv kommer undervisningen vid gymnasieskolan och vuxenutbildningen att bedrivas på distans från och med onsdag 18 mars och tills vidare. Det innebär att du som elev kommer att studera hemifrån med stöd av lärare utifrån ordinarie schema. Det är möjligt att hämta läromedel på skolan om eleven behöver, receptionen är öppen mellan kl 9.00-11.00.

Strömstads kommun följer Folkhälsomyndighetens och Skolverkets nuvarande rekommendationer och håller förskolor, grundskolor och grundsärskolor öppna.

Källa: Strömstads kommun