Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strömstiernaskolans rektor Eva Hoffström och biträdande rektor Anna Säreborn-Haugstöl ser fram emot förstärkningen. Bild: Arvid Brandström
Strömstiernaskolans rektor Eva Hoffström och biträdande rektor Anna Säreborn-Haugstöl ser fram emot förstärkningen. Bild: Arvid Brandström

Nu ska lärarassistenter rekryteras till högstadiet

Strömstads kommun har tackat ja till ett statsbidrag för lärarassistenter i skolan. Bidraget är på 500 000 kr och ett villkor är att kommunen skjuter till lika mycket. Rekrytering pågår till högstadiet.

Statsbidraget ska gå till att anställa fler lärarassistenter i skolan för att ge lärarna mer tid till att fokusera på undervisning och uppgifter som hör till undervisningen.

– Vi är glada över att kommunen tackat ja till bidraget, säger Strömstiernaskolans rektor Eva Hoffström. Vi har gått ut med en annons och den har fått ett stort gensvar. Det är viktigt att projektet får en bra start, så vi har lagt ner mycket tid på att analysera lärarnas behov så att vi anställer en person som rätt matchar uppdraget.

Anställningsintervjuer har redan påbörjats till tjänsten på högstadiet.

En del kommuner i Sverige har ansett att de inte har råd att tacka ja till bidraget.

– Det är ju helt nytt detta med lärarassistenter och mycket spännande, menar biträdande rektorn på Strömstiernaskolan, Anna Säreborn-Haugstöl.

Till en början anställs en assistent men tanken är att det skall bli fler. Strömstiernaskolan är den skola som står på tur att få en lärarassistent. Skolan har cirka 400 elever, fördelade på årskurserna 7–9. Elevantalet är stadigt ökande.

Jennie Ottosson är biträdande kommunombud för Lärarnas Riksförbund LR.

– Det här är bra. Lärarassistentens uppgift är att avlasta läraren så att vi kan ägna oss åt undervisning och andra uppgifter som hör till undervisningen. Assistenten skall arbeta nära eleverna, men inte med undervisning.

– Det finns mycket att göra i skolan och arbetsuppgifterna kan gälla relationsfrågor, rastvakter, förberedelser till lektioner och det pappersarbete som lärarna måste ägna tid till. Helt enkelt skapa en rimlig arbetsbörda för lärarna, något som kanske kan göra att fler vill bli lärare.

Elevassistenter har funnits länge i skolan medan lärarassistenter är relativt nytt. Elevassistenten arbetar i klassrummet med elever i behov av särskilt stöd.

Både universiteten och folkhögskolor har riktade utbildningar för lärarassistenter och till hösten startas en utbildning till lärarassistent på Komvux i Strömstad.

– Förhoppningen är att de som går utbildningen fortsätter att jobba som lärarassistenter och kanske till och med blir intresserade av läraryrket, säger Lena Martinsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.